Erişilebilirlik

2005 Yılında Türkiye


Yeni Türk lirasına geçilmesinden, Yeni Türk Ceza Kanunun yürürlüğe girmesine, Avrupa Birliği ile müzakerelere başlanmasından, liderlerin yaptığı sık ve önemli ziyaretlere, 2005 yılında Türkiye’de birçok önemli gelişme ve olay yaşandı.

2005 yılının ilk önemli olayı Türk lirasından altı sıfır atılması oldu. 1 Ocak 2005 itibariyle Türkiye’de yeni Türk lirası kullanılmaya başlandı. Türk insanın yeni Türk lirasına alışmasının zor olacağı söylendi. Ancak yeni paraya alışmak tartışılandan kolay oldu.

Türkiye’de 2005 yılında yaşanan olayların başında 3 Ekim tarihinde Avrupa Birliği ile başlayan müzakereler geldi. Gerilim dolu saatler ve Avrupa Birliği ile süren pazarlıkların ardından, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki tam üyelik müzakereleri 3 Ekim tarihinde resmen başladı.

2005 yılında özellikle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve hükümet yetkililerinin yaptığı sık yurtdışı ziyaretleri dikkat çekti. Başbakan Erdoğan’ın Amerika ve İsrail ziyaretleri ile Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in Nisan ayında yaptığı Suriye ziyareti tartışılan ve uzun süre gündemde kalan geziler oldu.

1 Nisan tarihinde yürürlüğe girmesi beklenen yeni Türk Ceza Kanunu’nun yürürlük tarihi 1 Haziran tarihine ertelendi. Yeni Türk Ceza Kanunu yürürlüğe girmesiyle birçok tartışmayı da beraberinde getirdi. Yeni kanun özellikle 301. maddesi ve ifade özgürlüğünü kısıtladığı gerekçesiyle sıkca eleştirildi.

Dünyayı tehdit eden kuş gribi hastalığı 2005 yılınının Ekim ayında Türkiye’de de görüldü. Balıkesir’in Manyas ilçesinde ve çevresinde birçok kanatlı hayvan telef edildi ve bölge karantina altına alındı.

İstanbul’da Eylül ayında yapılan ve tartışmalara neden olan “Ermeni sorunu” konulu konferans ve Haziran ayında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin PKK terör örgütünün elebaşı Abdullah Öcalan’ın “adil yargılanma hakkının ihlal edildiği” yolundaki görüşü teyit etmesi 2005 yılında öne çıkan bazı önemli haberler arasındaydı.

2005 yılının son ayına damgasını vuran olay ise, Yazar Orhan Pamuk’un davası oldu. Birçok Avrupa’lı parlamenterin de yakından izlediği davanın ilk duruşması olaylı geçti. Pamuk’un, “Türklüğü alenen aşağılamak” iddiasıyla yargılanmaya başlandığı dava, dosyanın Adalet Bakanlığı’na gelmemesi nedeniyle durduruldu ve yeni yıla ertelendi.

Bu arada, Türkiye 2005’te birçok önemli organizasyona da ev sahipliği yaptı. Formula 1, Şampiyonlar Ligi Futbol maçı, Motor Grand Prix, dünyaca ünlü ressam Pablo Picasso’nun sergisi İstanbul’da, Dünya Üniversite oyunları ise İzmir’de, bu yıl yapılan önemli organizasyonlardan bazılarıydı.

XS
SM
MD
LG