Erişilebilirlik

6 Ocak 2006: Irak ve Orta Doğu Konusunda Yorumlar


Irak’ta seçim sonrası gelişmeleri değerlendiren New York Times, Şiilerle Kürtlerin, Sünnileri siyasi sürece katmak için çaba harcaması gerektiğini belirtiyor ancak yıllarca Irak’ı yöneten Sünnilerin, artık Irak’ta azınlık olduklarını kabul etmesi gerektiğini de vurguluyor. Demokrasilerde çoğunluk yönetiminin esas olduğunu hatırlatan gazete, Sünnilerden hükümette güçleri oranında bir pay almayı kabul etmelerini istiyor:

"Sünniler, Şii milislerin terörüne karşı çıkmakta son derece haklıdır. Şiilerin denetimindeki polis güçlerinin Sünnilere işkence yapmasına veya Sünnilerin ordu ve bürokrasideki görevlerinden atılmasına karşı çıkmakta haklıdır. Petrol gelirlerinin bütün ülke tarafından adil bir şekilde paylaşılmasını istemekte haklıdır. Ancak geçmişteki demokrasi dışı rejimlerin kendilerine sağladığı ayrıcalıkları sürdürmek için hiçbir meşru gerekçeleri olamaz. Siyasi egemenliği kaybetmeleri, hükümet kurumlarına, Şiilere ve Kürtlere uygulanan şiddetin gerekçesi olamaz."

Washington Post ise, Filistin’de seçim yaklaşırken bölgede gerginliğin giderek arttığına dikkat çekiyor. Gazete, seçimden Hamas’ın kazançlı çıkacağı yönündeki tahminlerin hem İsrail’i hem de Filistin devlet başkanı Mahmut Abbas’ı telaşlandırdığını kaydediyor ve Abbas’ın seçimin ertelenmesi yönünde çaba harcamaya başladığını öne sürüyor:

"Filistin’de seçimlerin bazı riskleri olsa da, iptal edilmesi daha büyük kargaşaya yol açacaktır. Üstelik demokrasi daha şimdiden meyvelerini vermeye başladı bile. Hamas’a yenilmekten korkan El-Fetih, Yaser Arafat döneminden kalan yaşlı ve yolsuzluğa bulaşmış isimleri eleyerek aday listesinde genç reformcuları öne çıkardı. Hamas’a da demokratik bir siyasi hareket olma şansı tanınmalıdır. Ancak Filistinliler, İsrail’in varlığını tanımaktan vazgeçerlerse, sahip oldukları uluslararası desteği kaybedeceklerini de fark etmelidir."

Boston Globe gazetesi yeni yıl dileklerini sıralarken sadece Irak’a bakmanın yeterli olmadığını belirtiyor. Sudan’ın Darfur bölgesinde yaşanan trajedinin son bulmasını isteyen gazetenin dilekleri arasında, iklim değişikliğinin önlenmesi, nükleer silahlanmaya son verilmesi, doğal felaketlere karşı dayanışmanın artması, AIDS ve kuş gribi gibi hastalıklara çözüm bulunması da yer alıyor:

"İsrail ve Filistin iki devletli bir çözüm üzerinde anlaşarak çatışmaya son verirse; Burma’daki cunta Nobel barış ödülü sahibi Aung San Suu Kyi’yi serbest bırakır ve demokrasiye geçilmesine izin verirse; Sri Lanka hükümeti Tamil azınlığa özerklik verirse, Hindistan ve Pakistan arasındaki düşmanlık sona ererse 2006 yılı tarihi bir yıl olacaktır. Yeni yılda, barıştan daha önemli bir dilek olamaz."

Los Angeles Times, Kuzey Kore’nin yeni bir açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulunuyor. Pyongyang’ın yardım kuruluşları ve Birleşmiş Milletler’in çalışmalarınıi yasakladığını hatırlatan gazete, bu yasağın ülkeyi dışarıya kapama politikasının bir uzantısı olduğu yorumunda bulunuyor:

"Tabiat ana, Pakistan ve New Orleans’la kıyaslandığında geçen yıl Kuzey Kore’ye karşı daha cömertti. Ancak eğer bu şans tersine dönerse, Kuzey Kore’nin halkını beslemek için yeniden Birleşmiş Milletler’e ve yardım kuruluşlarına ihtiyacı olacaktır. Birleşmiş Milletler yardımını reddetmek, bu yardıma ihtiyaç duyan halka ihanet etmektir."

XS
SM
MD
LG