Erişilebilirlik

Mehmet Ali Ağca Serbest


Gazeteci Abdi İpekçi’yi öldüren ve Papa İkinci Jean Paul’e suikast düzenleyen Mehmet Ali Ağca, İstanbul Kartal Cezaevi’nden tahliye edildi.

İtalya’dan iade edildikten sonra 5 yıl Kartal Cezaevi’nde yatan Ağca, Bülent Ecevit’in başbakanlığı döneminde çıkan af yasasından yararlanarak serbest bırakıldı.

1981 yılında Sen Piyer meydanında Papa’ya suikast düzenleyen Mehmet Ali Ağca İtalya’da ömür boyu hapse çarptırılmıştı. 2000 yılında cezası affedilen Ağca, Türkiye’ye iade edildi.

Türk Ceza Kanundaki değişiklikler nedeniyle Ağca’nın tahliyesi kamuoyunda eleştirilere neden oluyor.

Askerliğini yapmamış olan Ağca tahliyesinin ardından önce Pendik Askerlik Şubesi’ne daha sonra Tuzla Piyade Okulu’na ardından ise, sağlık kontrolünden geçmek için GATA Haydarpaşa Askeri Hastanesi’ne götürüldü.

Ağca’nın avukatı Mustafa Demirbağ, bedelli askerlik talebinde bulunduklarını açıklamıştı. Ağca’nın askere alınıp alınmayacağı ise belirsizliğini koruyor.

Pendik Cezaevi önünde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Mehmet Ali Ağca’nın kardeşi Adnan Ağca, tahliye kararından mutlu olduğunu söyledi ve “Türk devletine ve milletine sonsuz teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Ağca, Pendik askerlik şubesinden ayrılırken Papa İkinci Jean Paul’le çekilmiş ve Time dergisine kapak olmuş bir fotoğrafını kameralara gösterdi. Mehmet Ali Ağca’nın hem cezaevinden çıkışında, hem de Pendik Askerlik Şubesinden ayrılışında küçük bir grup tarafından desteklenmesi ve arabasına çiçekler atılması ise dikkat çekti. Bu arada, Ağca’nın tahliyesi İstanbul’da İtalya başta olmak üzere, birçok yabancı ülkenin basın mensubu tarafından da yakından izleniyor.

1 Şubat 1979 yılında Milliyet gazetesi genel yayın müdürü gazeteci Abdi İpekçi’yi öldüren Mehmet Ali Ağca, olaydan 5 ay sonra yakalandı. Ancak Ağca cezaevinde fazla kalmadı ve tutuklu bulunduğu Maltepe Askeri Cezaevi’nden kaçırıldı. Yurtdışına kaçan Ağca’nın adı ikinci kez gündeme geldiğinde onu artık tüm dünya tanıyordu. Ağca, Papa İkinci John Paul’e 1981 yılında suikast girişiminde bulundu ve Papa bu saldırıda ağır yaralandı. İtalya’da ömür boyu hapse mahkum edilen Ağca’yı mahkumiyeti sırasında Papa birçok kez affetti ve cezaevinde kendisini ziyaret etti.

19 yılı İtalya’da olmak üzere, toplam 25 yılını hapiste geçiren 48 yaşındaki Mehmet Ali Ağca, 2000 yılında ise Türkiye’ye iade edildi. Ağca Türkiye’de iki ayrı gasp suçundan yargılanmaya başladı. Mehmet Ali Ağca'nın, Abdi İpekçi cinayetinden aldığı idam cezası, 1991'de çıkarılan Şartla Salıverme Yasası’na göre 10 yıl hapis cezasına çevrildi. Gasp suçundan çarptırıldığı 36 yıllık ağır hapis cezası da, 1999 yılında affa uğrayarak 7 yıl 2 aya dönüştü. Ağca yeni Türk Ceza Kanunu'nda lehine bulunan hükümler de göz önüne alınarak, yaklaşık 5 buçuk yıl hapis yatmış oldu ve bugün tahliye edildi.

Ancak başta İpekçi ailesinin avukatı Turgut Kazan olmak üzere birçok kişi bu tahliye kararına karşı çıkıyor. Avukat Kazan radyomuza yaptığı açıklamada, bu konuda gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuracaklarını söylemiş ve alınan tahliye kararının hukuka ve yasaya aykırı olduğunu ifade etmişti. Avukat Turgut Kazan tepkisini, “Ağca’ya bir de ödül versinler, taç taksınlar” sözleriyle dile getirmişti.
XS
SM
MD
LG