Erişilebilirlik

Kuş Gribiyle Mücadeleye Yardım


Dünya Bankası kuş gribiyle mücadeleye yardım amacıyla hastalığın görüldüğü ülkelere 500 milyon dolarlık yardım yapmayı kararlaştırdı. Bu yardım kapsamında ilk kez Kırgızistan’a 5 milyon dolar verilecek.

Bu arada, Dünya Sağlık Örgütü’nün bir yetkilisi kuş gribi hastalığı konusunda durumun giderek kötüleştiğini ve dünya çapında bir salgın ihtimalinin her geçen gün biraz daha arttığını belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü’nün Batı Pasifik bölgesinin yetkilisi Shigeru Omi Tokyo’da düzenlenen toplantıda uluslararası toplumun çıkabilecek bir salgını önlemek için elindeki tüm imkanları kullanması gerektiğini bildirdi. Yetkili Türkiye’de ölen iki kişiden alınan örneklerde virüsün hafif bir genetik değişim gösterdiğini belirtti. Bu, virüsün insanlardaki grip virüsüne benzemeye çalıştığının bir belirtisi sayılıyor.

Kuş gribi şu anda insandan insana bulaşmıyor. Ancak virüsün insandan insana bulaşabilir bir genetik yapıya dönüşmesi halinde milyonlarca kişinin bu hastalıktan ölebileceği ifade ediliyor.

Kuş gribi son iki yıl içinde Türkiye’de 3, güneydoğu Asya ve Çin’de 79 kişinin ölümüne neden oldu. Türkiye’de kuş gribine yakalananların sayısı da 18’e yükseldi. Hastaların çoğunun çocuk olduğu bildiriliyor.

Sağlık Bakanlığı, Van’da geçen hafta ölen üçüncü çocukta da kuş gribi virüsü çıktığını açıkladı. Komşu ülkeler virüsün yayılmasını önlemek için sınır kontrollerini arttırırken Avrupa Birliği halkı paniğe kapılmamaya çağırdı.

XS
SM
MD
LG