Erişilebilirlik

Ahmedinejad Nükleer Programı Savundu


İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ülkesinin nükleer teknoloji geliştirmek için her türlü hakka sahip olduğunu açıkladı.

Ahmedinejad, düzenlediği basın toplantısında Batının İran’ı Güvenlik Konseyine havale etme tehditlerinin Tahran’ı yıldıramayacağını söyledi. İran Cumhurbaşkanı, nükleer silah edinmeyi amaçlamadıklarını da tekrarladı.

İran, Güvenlik Konseyi'ne havale edilirse nükleer programı konusunda Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi ile işbirliğine son vereceği tehdidinde bulunuyor.

Başkan Bush, dün nükleer silaha sahip bir İran’ın dünya için ciddi bir tehdit oluşturacağı uyarısında bulundu. Beyaz Saray’da Almanya Başbakanı Angela Merkel'le görüşmesinden sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bush, İran’ın nükleer silaha sahip olmasına izin verilmemesi gerektiğini söyledi.

İran, iki yıl aradan sonra geçen hafta Uluslar arası Atom Enerjisi Dairesi’nin mühürlediği nükleer tesisleri yeniden faaliyete geçirdi. Avrupalı diplomatlar, bu hareketin, İran’ın nükleer faaliyetlerine ilişkin uzun süredir devam eden anlaşmazlığı sona erdirmek için harcanan çabaların sona erdiğinin bir işareti olduğunu söylüyor.

Hem Avrupa Birliği, hem de Amerika, şu aşamada yaptırımlar ya da askeri önlemler söz konusu olmasa da Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi’nin İran’ı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne havale etmesini istiyor.

İran Dışişleri Bakanı ise konunun Güvenlik Konseyi’ne sevkedilmesi durumunda yeni yürürlüğe giren bir yasa uyarınca Tahran Hükümeti’nin halen İran’da denetçileri bulunan Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi’yle yaptığı işbirliğinin sona ereceğini söyledi.

İran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinejad ise dün düzenlediği basın toplantısında Batılı ülkeleri, İran karşıtı propaganda yapmakla suçladı. Ahmedinejad, konuyu açıkça tartışmaya hazır olduklarını, İran’ın uluslararası yasalara uyduğunu ve nükleer tesislerin denetçiler tarafından incelenmesine izin verdiğini söyledi.

Öte yandan Rusya, İran’ın nükleer faaliyetlerine yeniden başlamasından duyduğu rahatsızlığı üstü kapalı bir biçimde hissettiriyor. İran’ın Güvenlik Konseyi’ne havale edilmesini engellemeyeceğini bildiren Rusya buna karşılık konunun daha fazla abartılmaması gerektiğini düşünüyor. Mahmud Ahmedinejad, Moskova Hükümeti’nin Tahran’a karşı cephe alacağından korkup korkmadığı konusunda ise Rusya’nın İran’a olan ihtiyacının, İran’ın Rusya’ya olan ihtiyacından on kat daha fazla olduğunu ileri sürdü.

XS
SM
MD
LG