Erişilebilirlik

Filistin Seçimlerinde Yarış Kızıştı


25 Ocak'ta yapılacak Filistin seçimlerine günler kala partiler arası yarış iyice hızlandı. El Fetih ve Hamas arasında kıran kırana geçecek olan seçimlerde İsrail'in Doğu Kudüs'te yaşayan Araplara oy kullanmaları için izin vermesi Filistin yönetimince memnuniyetle karşılandı.

1996 ve 2005 seçimlerinde olduğu gibi Doğu Kudüs'te önceden belirlenecek olan postahanelerde oy kullanabilecek olan Doğu Kudüs'lü Araplar Batı Şeria içinde oy kullanmak isterlerse yine askeri kontrol noktalardan geçmek zorunda kalacaklar.

Yaklaşık 3 ay önce terör örgütü Hamas'ın genel seçimlere siyasi parti olarak katılacağını açıklamasını ardından İsrail, Filistin yönetimine seçmenlerin oy kullanmaları için kolaylık göstermeyeceğini açıklamıştı.Ardından Filistin yönetiminin seçimleri iptal edeceğini açıklamasının ardından Amerika Birleşik Devletleri İsrail'den Filistin seçimlerinde Doğu Kudüslülere oy kullanmaları için izin vermesini istemişti. son olarak geçen pazar günü yapılan İsrail Bakanlar kurulu toplantısında Doğu Kudüs'lülere oy kullanma izni çıktı ancak Hamas için Kudüs sınırları içinde seçim propogandası yapan veya yapılmasına yardım edenler tutuklanacak. Netekim dün İsrail 3 Hamas üyesini seçim posterleri astıkları için gözaltına aldı.

Ayrıca ABD, Filistin yönetimine eğer Hamas hükümete gelecek olursa her türlü maddi yardımın kesileceğini bildirdi.

Bu gelişmelerin ötesinde seçim öncesi anketler Hamas'ın genel seçimlerden oldukça güçlü çıkacağını gösteriyor.

Bir Zeit Üniversitesinin Gazze ve Batı Şeria'da yaptığı son ankete göre Hamas buralada oyların çoğunluğunu alacak. 132 sandalyeli parlamentoda anketler hamas'ın bu sayının yarısını kazanacağına işaret ediyor.

İsrail'i barış ortağı olarak görmeyen Hamas'ın hükümete gelmesi durumunda bölgede İsrail ve Filistin arasındaki gerginliğin ne derece tırmanacağı ise henüz belirsiz.

Batı Şeria'da Çatışma

İsrail askerleri, Batı Şeria’nın el Halil kentinde dört gündür Yahudi yerleşimcilerle çatışıyor. Yerleşimciler, dört yıldır Filistinlilere ait evlerde yaşayan 8 Yahudi ailenin, evlerini boşaltma emrini protesto ediyor.

XS
SM
MD
LG