Erişilebilirlik

Olmert: 'Hamas İsrail'i Tanımalı'


İsrail’de başbakanlık görevini vekaleten yürüten Ehud Olmert, Hamas, terörü kınamadığı sürece hükümetinin yeni Filistin yönetimini tanımayacağını açıkladı.

Olmert, Filistin seçimlerinin galibi Hamas örgütünün İsrail devletinin varlığını da kabul etmesi gerektiğini söyledi.

Başbakan vekili, Hamas’la ilgili görüşlerinin uluslar arası toplum tarafından desteklendiğini de kaydetti.

Başbakanlık görevini vekaleten yürüten Ehud Olmert, Hamas önemli değişiklikler yapmadığı sürece İsrail’in, Filistin yönetimini muhatap almayacağını açıkladı. Olmert, Hamas’tan bekledikleri değişiklikleri ise şöyle sıraladı:

"Hamas terörü kınamalı, İsrail’in barış ve istikrar ortamı içerisinde varolma hakkını kabul etmeli ve İsrail’in yok edilmesi gerektiği yönünde, örgüt kuruluş bildirgesinde yer alan maddeyi iptal etmeli."

Ehud Olmert, Hamas’ın bu koşulları yerine getirmemesi halinde İsrail hükümetinin Filistinliler’le hiçbir şekilde temasa geçmeyeceğini söyledi.

Başbakan vekili, bu koşulları Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’ın yanı sıra İngiltere, Fransa, Mısır ve Ürdün liderlerine telefonla bildirdiğini kaydetti.

İsrail Bakanlar Kurulu üyesi Tzachi Hanegbi ise şöyle konuştu:

"Hamas, hala İsrail’i yok etmeyi hedefleyen terörist bir örgüt. Elbette, sizi ortadan kaldırmayı amaçlayan bir grupla diyalog kurmak mümkün değil."

Hamas ise, İsrailli yetkililerin çağrılarına rağmen kuruluş bildirgesinde yer alan İsrail’in yok edilmesi hedefini kaldırmayacağını açık bir dille ifade etti. Örgüt, silah bırakmayı da reddediyor. Aksine, Hamas lideri Halid Maşhal, İsrail’e karşı güçlü bir ordu kurmak istediğini açıkladı.

Amerika ve Avrupa, Hamas, terörü kınamazsa, Filistin yönetimine yapılan yardımların kesileceğini açıklamıştı. Ancak Hamas liderleri bu uyarıyı da dikkate almayacaklarını bildirdi. Örgüt liderlerinden İsmail Haniye, “Hamas’ın şantajlara boyun eğmeyeceğini” söyledi.

Almanya Başbakanı Merkel İsrail'de

Almanya Başbakanı Angela Merkel iki günlük resmi bir ziyaret için İsrail’e gitti.

Alman Başbakan’ın, İsrail temasları sırasında gündeminde İran’ın nükleer programı ve Hamas’ın zaferiyle sonuçlanan Filistin seçimleri sonrasında Ortadoğu’daki son durum yer alıyor.

Merkel, İsrail temasları sonrasında Filistin’i de ziyaret edecek. Filistin lideri Mahmud Abbas’la Ramallah’da görüşecek olan Merkel’in, Hamas liderleriyle biraraya gelmesi beklenmiyor.



XS
SM
MD
LG