Erişilebilirlik

Annan'dan Soğukkanlı Olma Çağrısı


Danimarka'da bir gazetenin Hazreti Muhammed’in karikatürlerini yayımlamasından sonra, geçtiğimiz hafta başka Avrupa gazetelerinin de aynı karikatürleri kullanması üzerine İslam ülkelerinde başlayan gösterilerde şiddet olaylarının artarak devam etmesi, Birleşmiş Milletler’de kaygı yarattı.

Genel Sekreter Kofi Annan bir mesaj yayınlayarak, İslam ülkelerinden soğukkanlı olmalarını istedi.

BM Genel Sekreteri Kofi Annan, Hazreti Muhammed’in karikatürlerinin yayınlamasından dolayı Müslümanların duyduğu üzüntüyü paylaştığını belirtti. Annan, İslam dünyasına şiddetle karşılık vermeme çağrısında bulundu.

BM sözcülerinden Stephane Dujarric’in, Annan adına yaptığı açıklamada Genel Sekreter’in konuyla ilgili tehditlerden ve şiddetin devam edebileceğinden duyduğu endişe dile getirildi. Mesajda başta Suriye ve Lübnan olmak üzere, diğer İslam ülkelerine yayılan ve şiddeti artmaya devam eden gösterilerin kaygı verici olduğu vurgulandı. Stephane Dujarric, Genel Sekreter Kofi Annan’ın, Müslümanlar’ın duyduğu kızgınlığın, şiddeti meşrulaştırmadığını belirttiğini vurguladı. Sözcü, karikatürlerin yayımlamasında hiçbir yetkisi, ya da sorumluluğu olmayan insanlara, duygulan öfkenin yönlendirilmesinin de hiçbir şekilde kabul edilemeyeceğini söyledi.

BM sözcüsü, Genel Sekreter Annan’ın Müslümanlardan, karikatürleri ilk yayımlayan basın organı olan Danimarka'nın Jyllands-Posten gazetesi yetkililerinin özürünü kabul etmelerini istediğini belirtti. Dujarric, mesajında “dinin özünde bayışlayıcı ve merhametli olmak vardır” diyen Genel Sekreter’in, şiddet olaylarını geride bırakmak için İslam dünyasını soğukkanlı olmaya çağırdığını söyledi Dujarric, Kofi Annan’ın bu olayda ismi geçen tüm hükümetlerden, kurumlardan ve makamlardan tansiyonu arttıracak, olayları tetikleyecek ve yeni olaylara meydan verebilecek açıklamalardan kaçınmalarını istediğini de sözlerine ekledi. Amerika’nın Sesi Radyosu’na verdiği özel röportajda BM sözcüsü Stephane Dujarric, karikatürlerin yayımlanmasına gerekçe olarak Avrupa basınının "ifade özgürlüğü"nü göstermesine şöyle karşılık verdi:

“Genel Sekreter Kofi Annan, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinde yeralan ifade özgürlüğünü savunmaktadır. Ancak Annan, aynı zamanda ibadet özgürlüğünü de savunmaktadır. İfade özgürlüğü hiçbir zaman mutlak değildir. İfade özgürlüğüne saygı duyulmalıdır. Ama ifade özgürlüğü beraberinde sorumluk getirir.”

Bu olayların dinler arasındaki diyaloğun arttırılması gereğinin bir kez daha altını çizdiğini belirten sözcü, Genel Sekreter Annan’ın Türkiye ve İspanya’nın başkanlığıyla başlatılan Medeniyetler İttifakı Projesine bu yüzden çok önem verdiğini söyledi. Genel Sekreter Annan’ın hafta sonunda Müslüman ve Danimarkalı yetkilerle telefon görüştüğünü belirten Dujarric, Türkiye’de Santa Maria Katolik Kilise’nin rahibinin öldürülmesiyle ilgili sorumuza cevap vermek istemediğini söyledi. Dujarric, henüz Türkiye’deki olayın karikatürlerle alakasının olup olmadığını tam olarak Birleşmiş Milletler tarafından bilinmediğini vurguladı.

XS
SM
MD
LG