Erişilebilirlik

İsrail'den Rusya'ya Hamas Uyarısı


İsrail, Rusya’nın Filistin seçimlerinin galibi militan Hamas örgütüyle diyalog başlatma kararını eleştirdi. İsrail hükümeti, uluslararası toplumun Hamas örgütünü boykot etmesini istiyor.

İsrail Bakanlar Kurulu’nun bugünkü olağan toplantısının ana gündem maddesi Rusya’nın Hamas liderlerini Moskova’ya davet etme kararıydı. İsrail kabinesi, yüzlerce vatandaşının ölümüne yol açan bombalı saldırıların düzenleyicisi Hamas’a meşruiyet kazandırmaması uyarısında bulundu.

Hamas örgütü, İsrail’in yanı sıra Avrupa Birliği ve Amerika tarafından da terörist örgüt olarak tanımlanıyor. İsrailli yetkililer, Hamas’la doğrudan temas başlatmak isteyen Rusya’yı, uluslararası toplumun kaygılarını dikkate almamakla suçluyor. Hükümet sözcüsü Mark Regev de aynı görüşü dile getirdi:

Regev, “Hamas gibi bir terör örgütünün, Filistin hükümetinin kontrolünü ele geçirmesi halinde, uluslararası toplum, bu hükümeti tanımama konusunda görüş birliği içinde olduğu fikrindeyiz,” dedi.

Rusya ise Hamas’ı terör örgütü olarak görmediğini söylüyor ve bu grubu İsrail’in var olma hakkını tanıma ve terörden vazgeçme konularında ikna edebileceğini öne sürüyor.

Hamas ise İsrail’in varlığını tanımayacağını ve terörü kınamayacağını söylüyor. Örgüt, bununla birlikte, uluslararası alanda meşruiyet kazanmanın yollarını arıyor. Bu nedenle de Rusya’nın diyalog önerisini kabul etti. Hamas, diğer ülkelerin de Rusya gibi örgütle diyalog kurmak isteyeceğini umuyor.

Bu arada, dün acil ameliyata alınan İsrail Başbakanı Ariel Şaron’un sağlık durumu ciddiyetini koruyor. Ameliyat sırasında doktorlar, Şaron’un kalın bağırsaklarının büyük bir bölümünü aldı. Bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısında konuşan Başbakan vekili Ehud Olmert, hükümet üyelerine Şaron’un durumu hakkında bilgi verdi.

Olmert, “ameliyat iyi geçti, alınan sonuçtan memnunuz” dedi. Ancak doktorlar, yaklaşık 5 haftadan bu yana komadan çıkamayan Şaron’un sağlık durumu hakkında daha karamsar görünüyor. Sağlık uzmanları, Şaron’un iyileşme şansının azaldığına inanıyor.



XS
SM
MD
LG