Erişilebilirlik

15 Şubat 2006: Hamas'la İlgili Yorumlar Öne Çıkıyor


New York Times, İsrail’le Amerika’nın Filistin’de seçimi kazanan Hamas’ın kuracağı hükümeti devirmek için komplo hazırladığı yönündeki haberleri mercek altına alıyor. Hamas’ın terörist bir örgüt olduğunu vurgulayan gazete, buna rağmen Filistinlilere uygulanacak ekonomik ve siyasi baskıların aşırı uçları daha da güçlendireceği görüşüne yer veriyor.

"Amerika, geri adım atarak Filistinlileri kışkırtma yoluna gitmeden Hamas’a önündeki seçenekleri bir kez daha düşünme fırsatı verirse, daha akıllıca davranmış olur. Hamas liderlerinin, Rusya devlet başkanı Vladimir Putin’in davetine vereceği cevap, Hamas’ın niyeti konusunda bir fikir verebilir. Putin’in Hamas yöneticilerini Moskova’ya davet etmesi Batıda tepkiyle karşılandı ve belki de Putin’e karşı daha sert bir tavır alınmalıydı. Ancak eğer Putin, Hamas’ın terörü kınamasını, İsrail’in varolma hakkını kabul etmesini ve barış sürecine dönmesini sağlayabilirse, bu büyük bir başarı olur."

Boston Globe da Amerikan dışişleri bakanlığını ve Beyaz Saray’ın Hamas hükümetine karşı komplo iddialarını yalanladığını hatırlatıyor ve Hamas’a karşı izlenecek en doğru tavrı sorguluyor. Hamas’ın uzlaşmaz tavrında ısrar ettiğini belirten gazete, buna rağmen Filistin’e yapılacak yardımın kesilmesi durumunda istikrarsızlığın artacağı uyarısında bulunuyor ve böyle bir gelişmenin de barış sürecine zarar vereceğini vurguluyor.

"Filistinlilere yapılan insani yardım devam etmelidir. Yeni seçilen Filistin yönetimi, bu paranın şiddet eylemlerinin finansmanına gitmeyeceği garantisini vermek koşuluyla, yapılan yardımların harcanmasından sorumlu olmalıdır. Mısır devlet başkanı Hüsnü Mübarek, Hamas yöneticilerinden yapılan anlaşmalara uymasını, İsrail’in varolma hakkını tanımasını ve terörü kınamasını istediğini söyledi. Mübarek, uluslar arası topluluğun ısrarlı ve sabırlı davranarak Hamas’a bu talepleri kabul ettirebileceğini düşünüyor."

Washington Post, Çin’in 2001 yılında üye olduğu Dünya Ticaret Örgütü’nün kurallarına uymak amacıyla bir çok alanda yeni düzenlemelere gittiğini hatırlatıyor ancak yapılanların yetersiz kaldığını savunuyor. Pekin yönetimini özellikle para politikası konusunda eleştiren gazete, Çin’in korsan ürünlerle yeterince mücadele etmediğini ve internette sansür uyguladığını kaydediyor.

"Çin’in son 25 yılda küresel bir ekonomik güç olarak ortaya çıkması, milyonlarca insanın yoksulluktan kurtulmasını sağladı. Ancak Çin, artık dünyaya karşı sorumluluklarını asgari düzeyde tutamayacak kadar büyüdü. İzlediği para politikası, küresel dengesizliklere yol açıyor. Fikri mülkiyetin korunmasına ilişkin uygulamaları, bütün dünyadaki telif haklarını ilgilendiriyor. Çin’de internet kullanan 100 milyon kişinin durumu, Batıda ifade özgürlüğünü savunanların gündemine gelmelidir. Zenginlik ve güç, büyük bir sorumluluğu da beraberinde getirir."

Başkan Yardımcısı Dick Cheney’nin av sırasında yanlışlıkla arkadaşını yaralamasının yankısı da sürüyor. Cheney’nin Irak savaşı, enerji politikası ve lobicilerle ilişkileri nedeniyle sık sık eleştirilere uğradığını hatırlatan USA Today, yaşanan kazanın da Cheney’yi mizah malzemesi haline getirdiğini ifade ediyor.

"Cheney’nin zaten yeterince halkla ilişkiler danışmanı olduğu için, bizim tavsiyemize ihtiyacı olmayabilir. Ama biz yine de bazı önerilerde bulunacağız: Yaraladığın arkadaşını ziyaret git, hastanede arkadaşınla birlikte bir basın toplantısı düzenle, neler olduğunu anlat, üzüntülerini bildir, sorumluluğu üstlen. Böyle davranarak belki yapılan şakaların bitmesini sağlayamazsın ama en azından bu şakaların verdiği zararı azaltabilirsin."

XS
SM
MD
LG