Erişilebilirlik

İsrail'le Türkiye'nin Arası Açıldı


Hamas lideri Halid Meşal’in, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül tarafından kabul edilmesi, İsrail’le Türkiye’nin karşılıklı sert açıklamalar yapmasına yol açtı.

Hamas ziyaretini kınayan İsrail Başbakanlık sözcüsü, “İsrail, PKK lideri Abdullah Ocalan’ı İsrail’de konuk etseydi, siz bunu nasıl karşılardınız” şeklinde konuştu.

Türk Dışişleri Bakanlığı ise, İsrail’in açıklamasını “talihsiz” olarak nitelendirdi.

Türkiye, Hamas’la İsrail arasında arabuluculuk yapmak istiyor. Hamas, Mart ayında Rusya’da da temaslarda bulunacak.


Hamas Ziyaretine Muhalefetten ve İsrail'den Tepki

Hamas heyetinin Türkiye ziyareti ve Hamas lideri Halid Meşal’ın temasları, muhalefetin ve İsrail’in tepkisine yol açtı. Amerika da durumu yakından izliyor ve Hamas’ın terörü reddetmesi ve İsrail’in varolma hakkını tanıması yönünde telkinde bulunulmasını istiyor.

Ankara’daki Anadolu Stratejik Araştırmalar Vakfı Başkanı ve Atılım Üniversitesi Dekanı Profesör Gökhan Çapoğlu Hamas liderinin Ankara ziyaretini, Hülya Polat'ın sorularını yanıtladı. Söyleşiyi yukarıdaki linke tıklayarak dinleyebilirsiniz.

İsrail Hamas Milletvekillerinin Ramallah'a Geçmesini Yasakladı

İsrail, Hamas’ın Gazze bölgesinden seçilen milletvekillerinin Parlamento’daki yemin törenine katılmasını engelleyeceğini açıkladı.

Yemin töreni, yarın, Batı Şeria’da, Ramallah kentinde yapılacak.

İsrail’de yayınlanan Haretz gazetesi, yemin etme törenin video konferans aracılığıyla yapılacağını yazdı.

Hamas çoğunluklu Parlamentonun göreve başlamasından sonra İsrail’in Filistinlilere daha fazla kısıtlamalar getirmesi bekleniyor. Kısıtlamalar arasında, Filistinli işçilerin İsrail’e girişinin yasaklanması ve Filistin bölgelerine mali kaynakların kesilmesi öngörülüyor.

Hamas, İsrail’in bu politikasını “toplu cezalandırma” olarak nitelendirdi.

İsrail Dışişleri Bakanı Zipi Livni, Hamas hükümetini “terörist bir oluşum” olarak göreceklerini söyledi.

XS
SM
MD
LG