Erişilebilirlik

ABD'nin Tepkisi İhtiyatlı


Hamas lideri Halit Meşal’in Ankara ziyareti Bush Yönetimi tarafından ihtiyatlı bir tepkiyle karşılandı.

Ziyaretten hemen sonra, Amerika’nın Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, “Önemli olan Hamas’a hangi mesajlar verildiğidir” şeklinde açıklama yapmıştı. Bu değerlendirme, dünkü Dışişleri Bakanlığı basın toplantısında da tekrarlandı.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, “bu tür görüşmeler yapılacaksa, uluslararası toplumun beklentilerinin açık ve net bir şekilde dile getirilmesini” beklediklerini vurguladı. Ancak, sözcü, Türkiye’deki toplantı konusunda henüz bilgilendirilmediklerini söyledi.

Bugün Ankara’dan gelen AKP kaynaklı haberlerde ise Amerikan Büyükelçiliği Siyasi İşlerden sorumlu müsteşarının, görüşmenin ertesi günü parti genel merkezine gelerek Hamas’ın tutumu hakkında bilgi aldığı bildirildi.

Washington’da daha sert ve dikkat çeken tepki Amerikan Kongresinden geldi. Demokrat Parti Florida milletvekili Robert Wexler, bir bildiri yayınlayarak, “Adalet ve Kalkınma Partisinin ve Türk hükümetinin Hamas terör örgütünün bir üyesiyle görüşmesinin üzüntü verici olduğunu” belirtti.

Wexler, Hamas’ın Türkiye’de kabul edilmesinin örgüte “hak etmediği bir meşruluk” verdiğini kaydetti ve “PKK terör örgütünden bu kadar acı çekmiş bir ülkenin bu yönde karar almasının, şaşırtıcı” olduğunu vurguladı.

Ancak, Wexler, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün, uluslararası toplumun Hamas’a koştuğu şartları desteklemesini de memnunlukla karşıladığını belirtti. Uluslararası toplum, Hamas örgütünün şiddeti reddetmesini; İsrail’i tanımasını ve Filistin yönetiminin kabul ettiği uluslararası antlaşmalara uymasını istiyor.

Temsilciler Meclisi Uluslararası İlişkiler Komisyonu üyesi olan Robert Wexler, aynı zamanda Kongre’deki Türkiye Dostluk Grubunun eş başkanı; ve Türkiye’ye yakınlığıyla tanınıyor.

Hamas ziyareti konusundaki en sert tepki, şüphesiz, Washington’daki etkili Yahudi lobisinden geldi. Lobi yetkililerinden Barry Jacobs, “Bu talihsiz olayın, batılı demokrasiler, Musevi toplumu ve terörle mücadelesinde Türkiye’yi destekleyen dostları nezdinde, yansımaları olacak” dedi.

XS
SM
MD
LG