Erişilebilirlik

'İran Irak'ı Karıştırmaya Çalışıyor'


Amerika Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, İran’ı, Irak’ta karışıklık çıkartmak üzere özel askeri kuvvet göndermekle suçladı. Başkan Yardımcısı Dick Cheney de İran’ın nükleer silah sahibi olmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

Amerikalı yetkililer uzun bir süredir İran’ı, Irak’la arasındaki sınırdan direnişçilerin geçişine göz yummakla suçluyordu. Buna ek olarak, İran’ın Irak’a özel eğitilmiş askerler gönderdiğine ilişkin haberler gazetelerde yer aldı. Savunma Bakanı Donald Rumsfeld Washington’daki basın toplantısında bu iddiayı resmen dile getirdi.

“İranlılar Irak’ın geleceğini tehlikeye sokacak adımlar atıyorlar. Bu durumu biliyoruz ve İranlılar da ileride aldıkları bu kararın yanlış olduğunu anlayacaklar.”

Savunma Bakanı Rumsfeld ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Peter Pace, sözünü ettikleri İranlı askerlerden bazılarının son günlerde Irak’ta ele geçirildiğini söyledi. Amerikalı yetkililer, İranlı askerlerin ne zamandanberi Irak’ta faaliyet gösterdiği konusunda ise bilgi vermedi. Orgeneral Pace, Irak’taki İran askerlerinin sayısı hakkında fikir sahibi olduklarını ancak bu bilgiyi açıklamayacağını belirtti. Pace, Irak’ta daha önce, İran’a ait olduğuna inandıkları silahlar bulduklarını da kaydetti.

Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, son gelişmeleri Irak’ın güvenliğine karşı bir tehdit olarak yorumladı ve bundan dolayı daha fazla Iraklının hayatını kaybedebileceğini kaydetti. Rumsfeld, “İran’ı asıl kaygılandıran şey, Irak’ta demokrasinin kuruluyor olmasıdır” dedi.

İran’la ilgili son suçlamalar, Irak’ta iki hafta önce Askeriye Camii’nin bombalanmasından sonra başlayan mezhepler arası çatışmaların devam ettiği bir dönemde ortaya atıldı. Savunma Bakanı Rumsfeld, Şii camisine saldırının yeni Irak hükümetinin kurulmasını geciktirdiğini söyledi. Ancak Rumsfeld, Irak güvenlik kuvvetlerinin, siyasi liderlerin ve yetkililerin bir iç savaşı önlediğini savundu.


Cheney: 'İran'ın Nükleer Silah Sahibi Olmasına İzin Vermeyeceğiz'

Bu arada Amerika Başkan Yardımcısı Dick Cheney, İran’ın nükleer silaha sahip olmasına izin verilmeyeceğini söyledi. Cheney, İran’ın sorumsuz tavrına karşı Amerika’nın, her türlü yola başvurabileceğini bildirdi. Başkan yardımcısı İran hükümetinin nükleer planları konusunda hala dünyayı kandırmaya çalıştığını belirtti. Cheney, bu değerlendirmeleri Washington’da İsrail yanlısı bir lobi kuruluşunun toplantısında yaptı:

“İran rejimi izlediği yolda devam ettiği takdirde, uluslararası toplum gereğini yapmakta ve yaptırımlar uygulamakta kararlıdır. İran rejiminin sorumsuz davranışı karşısında Amerika da her türlü yola başvurabilir. Amerika, diğer ülkelerle birlikte İran’a açık bir mesaj göndermektedir: İran’ın nükleer silah sahibi olmasına izin vermeyeceğiz.”

Amerika İran’ı gizlice nükleer silah geliştirmeye çalışmakla suçluyor. İran, nükleer teknolojiyi edinmenin hakkı olduğunu ve nükleer yoldan enerji üretmeyi amaçladığını savunuyor.

XS
SM
MD
LG