Erişilebilirlik

ABD Irak'ta Büyük Bir Hava Saldırısı Başlattı


Irak’ta Amerikan kuvvetleri , üç yıl önceki savaştan bu yana en büyük hava saldırısını başlattı.

Bağdat’ın kuzeyinde Samarra yakınlarında düzenlenen saldırıya 50 uçağın yanısıra bin 500 Amerikan ve Irak askeriyle birkaç yüz zırhlı araç katılıyor.

Amerikan ordusundan yapılan açıklamada, operasyonun birkaç gün süreceği de belirtildi.

Geçen ay Şiilerce kutsal Askeriye camiinin bombalandığı kent olan Samarra, sık sık asker, polis ve sivillerin öldürülmesine sahne oluyordu.Caminin bombalanması, yüzlerce kişinin öldürüldüğü mezhep çatışmalarına yolaçmıştı.

Bu arada Irak’ın yeni parlamentosu bu sabah yemin ederek göreve başladı..Ancak parlamento, bir saatden az süren yemin töreninden sonra yine dağıldı..Milletvekilleri, hala meclis başkanı ve başbakan seçiminde anlaşamazken siyasi çıkmazı sona erdirecek görüşmelerde hiçbir ilerleme işareti görülmüyor..

Irak Savaşı'ndan Üç Yıl Sonra

Amerika’nın Saddam Hüseyin’i devirmek amacıyla Irak’a yaptığı askeri müdahalenin üzerinden üç yıl geçti. Saddam Hüseyin rejimine son verilmesine rağmen, bu üç yıl içinde Irak istikrar kazanmadı.

Üstelik son dönemdeki mezhep çatışmaları, ‘Irak’ta iç savaş çıkabilir,’ tartışmalarının artmasına yolaçtı. Alparslan Esmer’in sorularını yanıtlayan Milliyet gazetesi köşe yazarı Semih İdiz, son gelişmelerin ışığında Irak’taki durumu ve bu olayın Türkiye, Irak ve Amerika arasındaki ilişkilere yansımasını değerlendirdi. Söyleşiye yukarıdaki Real Audio bağlantısından ulaşabilirsiniz.

XS
SM
MD
LG