Erişilebilirlik

AB'de Sıkıntılı Zirve


İki gündür Brüksel’de toplantı halinde olan Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanları beklendiği gibi sıkıntılı bir zirve gerçekleştirdiler.

Zirvenin en önemli iki konusu ekonomi ve enerjiydi. Liderler gerek pazarların liberalizasyonu gerekse sınır aşan birleşmelerde gündeme gelen ekonomik ulusalcılık konusundaki görüş ayrılıklarını koruyorlar.

Ortak enerji politikası alanında ise politikaların koordinasyonu konusunda genel bir uzlaşıya varıldı. Zirvenin sonuç bildirisinde, bu uzlaşının daha da netleştirilmesi bekleniyor.

Enerji politikasının koordinasyonuyla Rusya gibi, enerji satın alınan ülkelerle ortak pazarlık gibi unsurların gerçekleştirilmesi öngörülüyor.

Bunun yanı sıra pazarların açılması, enerji altyapısının iyileştirilmesi, ortak dış enerji politikası ve yenilenebilir enerjinin teşvik edilmesi varılan uzlaşının diğer genel hatları arasında yer aldı. Üye ülkeler her ne kadar genel bir uzlaşıya varsalar da bu sektördeki egemenliklerini bir kenara itmeye de yanaşmadılar.

Avrupa Birliği liderlerinin enerji politikalarını yürütecek merkezi bir düzenleyiciye yeşil ışık yakmayıp mevcut kurumların daha iyi koordinasyonunu benimsemesi de atılan adımların büyük olmadığının göstergesi olarak algılanıyor.

Polonya tarafından gündeme getirilen ve enerji alanında NATO’daki dayanışma ilkesi benzeri bir uygulamaya gidilmesi ve zorda kalan üyelere diğer üyelerin destek olması yönündeki görüş de kabul görmedi. Öneri sahibi Polonya ise Avrupa’nın bir gün Varşova tarafından yapılan bu öneriye geri döneceğini söyledi.

XS
SM
MD
LG