Erişilebilirlik

Rice Lavrov'la İran'ı Görüştü


Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin, İran'ı, uranyum zenginleştirme çalışmalarını durdurup nükleer programı konusunda görüşme masasına dönmeye çağıran bir karar çıkarması yönündeki çalışmalarını hızlandırıyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'la bu konuda telefon görüşmesi yapan Rice, önümüzdeki hafta da İran konusunda görüşmeler yapmak üzere Avrupa'ya gidecek.

BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi, iki haftadır, İran'ı nükleer alandaki taahhütlerine uygun davranmaya çağıracak bir karar tasarısının metni üzerinde anlaşma sağlayamıyor.

Ancak ABD Dışişleri Bakanı Rice, Rus Dışişleri Bakanı Lavrov'la telefon konuşmasından sonra bu konuda daha umutlu olduğunu belirtti ve ABD ile Rusya'nın, BM nezdindeki temsilcilerine, yeni bir taslak metin üzerinde, gerekirse hafta sonunda da çaba harcamaları için talimat verdiklerini bildirdi. Amerika'nın desteğiyle, diğer iki daimi üye, İngiltere ve Fransa, Güvenlik Konseyi başkanlığı tarafından yayınlanmak üzere, bir bildiri taslağı hazırlamış bulunuyor. Taslak metinde İran'a, uranyun zenginleştirmekten iki hafta içinde vazgeçmesi, aksi takdirde cezai eylemle karşı karşıya kalacağı yolunda uyarı yapılıyor. Ancak bu metne, Rusya ve Çin itiraz ediyor. Bu iki ülke, İran'ı yaptırımlarla tehdit etmenin, nükleer sorun üzerindeki diplomatik çabaya yararlı olmayacağını düşünüyor.

Washington'da Meksika Dışişleri Bakanı Luis Ernesto Derbez'le görüştükten sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Rice, sözkonusu bildiri taslağının ayrıntılarına ilişkin soruları yanıtsız bıraktı, sadece Rus meslekdaşıyla iyi bir görüşme yaptıklarını söyledi. Rice şöyle konuştu:

"New York'taki temsilcilerimize önümüzdeki günlerde çalışmalarına devam etmelerini, bu metin üzerinde çalışmak zorunda olduğumuzu söyleme konusunda anlaştık. Bu arada, Avrupa Birliği üyesi üç ülke, Rusya'nın, Çin'in ve bizim açıklamalarımızı dikkate alıyor. Sanıyorum yeni bir taslak hazırlayacaklar."

Condoleezza Rice, önde gelen devletler arasında, İran'ın, Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi tarafından 4 Şubat'ta alınan karara uyması gerektiği konusunda bir görüş ayrılığı bulunmadığını vurguladı. Bu kararda Tahran'a, uranyum zenginleştirme çalışmalarını durdurup görüşmelere dönmesi için çağrıda bulunulmuştu.

Rice Güvenlik Konseyi'nin, uluslararası dairenin bu kararını desteklemesinin çok önemli olduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Rice'ın önümüzdeki hafta yapacağı Avrupa gezisi sırasında Almanya, Fransa ve İngiltere'ye gideceğini açıkladılar. Bu üç ülke İran'la iki yıldan fazla süren görüşmeler yaptı. Başarısızlıkla sonuçlanan bu görüşmeler İran'ın, ticari ve diğer teşviklere karşılık olarak şüpheli görülen nükleer faaliyetini durdurmasını amaçlıyordu.

İran, nüekleer programının barışçı amaçlı olduğunu savunuyor. ABD ise İran'ın gizlice nükleer silah elde etmeye çalıştığını iddia ediyor.

Bu arada Dişişleri Bakanı Rice İran'la ABD arasında, Irak konusunda, uygun zamanda görüşmeler yapılacağına inandığını söyledi. İran hükümeti bu ayın başlarında, Amerika'nın, Irak'taki güvenlik sorunları üzerinde görüşme önerisini kabul ettiğini açıklamıştı. Bu görüşmelerin ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Zalmay Khalilzad tarafından yürütüleceği bildiriliyor.

ABD ile İran arasında 1979'dan buyana diplomatik ilişki bulunmuyor ancak iki ülkenin yetkilileri, her iki ülkeyi ilgilendiren konularda zaman zaman temaslar yapıyor. Zalmay Halilzad'ın Kabil büyükelçisi olduğu dönemde de Afganistan konusunda görüşmeler yapılmıştı.

XS
SM
MD
LG