Erişilebilirlik

Türk-Amerikan Konseyi Toplantıları Başladı


Türk-Amerikan Konseyi’nin 25’inci yıllık kongresi, Irak’taki gelişmeler ve Türkiye’nin, Amerika tarafından PKK örgütüne karşı adım atılması beklentisinin ışığında başladı.

Konferansın açılışında söz alan yetkililer, iki ülke ilişkilerinin önemine değindi ve ilişkilerin çeşitlendirilmesi, başka yönlerde de geliştirilmesi çağrısında bulundu.

Başkan Bush, konferansa gönderdiği mesajda, mevcut yüzyılın yeni sorunlarına rağmen, Amerika ve Türkiye’nin büyük potansiyele sahip bir ilişki geliştirdiğini belirtti.

Bush mesajında, iki ülkenin özgürlük ve demokrasiye inanç gibi iki önemli değeri paylaştığını, bunun da bütün dünya insanları için daha umutlu bir gelecek sağladığını ifade etti.

Konferansın açılışında söz alan Türk-Amerikan Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı, Emekli General Brent Scowcroft, 25’incisi yapılan yıllık konferansta amaçlarının, iki ülke arasındaki ilişkilerin dokusunu sağlamlaştırmak olduğunu söyledi.

Amerika’nın Ankara Büyükelçisi Ross Wilson ise, geçen yıl Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Washington’a yaptığı ziyaret öncesinde ilişkilerin sıkıntılı dönemden geçtiğini kaydetti. Wilson Amerika Dışişleri Bakanı Condolezza Rice’ın ifadelerine değinerek “İki ülke arasında aşırı derece öneme sahip stratejik ilişkinin yeniden yapılandırılmasına çalışıyoruz,” şeklinde konuştu.

Irak konusunun Türk-Amerikan ilişkilerinin odak noktalarından biri olduğuna dikkat çeken Büyükelçi Wilson, Türkiye’nin Irak’ta geniş tabanlı bir hükümete destek verdiğini ve Afganistan’da NATO kapsamında Amerika’yla işbirliği yaptığını hatırlattı.

Wilson, Amerika’nın Ortadoğu’daki demokratik değişim sürecinde Türkiye’yle ortaklığa devam edeceğini belirtti. Büyükelçi Wilson, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün de bu hafta konferansa katılmak ve görüşmelerde bulunmak üzere Washington’da beklendiğini ve rahatsızlığından dolayı gelemediğini hatırlattı. Wilson, Amerika’nın uzun vadede Kıbrıs’ta çözüm bulunması yönünde çabalarını ve Bakü Ceyhan boru hattının işletmeye girmesi yönünde beklentisini sürdüreceğini kaydetti.

Türk-Amerikan Konseyi toplantısında söz alan Türkiye’nin yeni Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy da, Amerika’ya Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelik sürecinde verdiği destekten dolayı teşekkür etti. Son dönemde Türk-Amerikan ilişkilerinin olumsuz yanlarına ağırlık verildiğini kaydeden Şensoy, bu ilişkilerin aslında çok daha güçlü bir tarihe dayandığını söyledi.

Büyükelçi Şensoy, Türkiye ve Amerika’nın ortak çıkarlar, ortak değerler ve ortak amaçlara sahip olduğunu sözlerine ekledi. Şensoy’un dikkat çektiği bir diğer nokta, iki ülke arasındaki ilişkilerin çeşitlendirilmesi ve derinleştirilmesi oldu.

İlk oturumun sonunda Türk-Amerikan ilişkileri, uzmanlar tarafından değerlendirmeye alındı. Konferansta en çok vurgulanan noktalardan biri, Amerika’nın PKK konusunda Türkiye’nin beklentisi yönünde adım atması çağrısı oldu. Washington Yakın Doğu Enstitüsü Türkiye araştırmaları birimi yöneticisi Soner Çağaptay, PKK konusunda Amerika’nın Türkiye’nin beklentisi yönünde adım atmasının, kısa vadede iki ülke arasındaki ilişkileri iyi yönde etkileyeceğini söyledi.

Bu istek Adalet ve Kalkınma Partisi milletvekili ve Başbakan’ın dış politika danışmanı Egemen Bağış tarafından da dün New York’ta yaptığı bir konuşmada dile getirilmişti.

Tartışmaya katılan Amerikalı uzmanlar, Türkiye’deki Amerikan karşıtlığının kaygı yaratan bir unsur olduğuna değindi. Uzmanlar son dönemde Türk sinemalarında vizyona giren "Kurtlar Vadisi-Irak" filmini de buna örnek gösterdi.

Tartışmada söz alan Amerika eski dışişleri bakan yardımcılarından Marc Grossman, Amerikan hükümetinin Türkiye’nin özgüvenini artırma yönünde destek vermesi gerektiğini söyledi. Amerika’nın eski Ankara büyükelçisi Grossman, artan özgüvenin, Türkiye’nin siyasi ve ekonomik anlamda ilerlemesine yardımcı olacağını belirtti.

Konferansta, NATO’nun Afganistan’daki sivil temsilciliği görevini üstlenen eski Dışişleri Bakanı Hikmet Çetin’e üstün hizmet madalyası verildi.

XS
SM
MD
LG