Erişilebilirlik

'Türkiye'nin Arabulucu Olmasını Beklemiyoruz'


Amerika, Türkiye’nin, İran’ın nükleer programıyla ilgili uluslararası toplumun tutumuna destek vermesini istiyor. Washington’da, ABD Dışişleri Bakanlığı'da Türk gazetecilere açıklamalarda bulunan Amerika’nın Ankara büyükelçisi Ross Wilson, Türkiye’nin Iraklı temsilcilerle görüşmeye devam etmesini de istedi.

Türk-Amerikan Konseyi toplantıları için Washington’a gelen Büyükelçi Ross Wilson, Türkiye’nin İran’la ilgili bir arabuluculuk girişiminde bulunmasını beklemediklerini söyledi. Üç Avrupa Birliği ülkesinin ve Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi’nin Tahran’ın nükleer programıyla ilgili olarak bu ülkeyle görüşmelerde bulunduğunu belirten Wilson, Rusya’nın da bir yandan İran için uranyum zenginleştirme önerisinde bulunduğunu hatırlattı. Wilson, Amerika’nın İran konusunda Türkiye’den beklentilerini şöyle aktardı:

"Türkiye’den en büyük beklentimiz, uluslararası toplumun İran konusundaki tutumuna desteğini sürdürmesidir. İran Uluslararası Atom Enerji Dairesi’yle işbirliğini devam ettirmeli ve nükleer programıyla ilgili daha şeffaf olmalıdır. Zaten bu kaygılar, kısa bir süre önce Türk yetkililer tarafından dile getirildi. Bu tarz açıklamalar, İran’ın uluslararası toplumdan soyutlanmasına daha da yardımcı olacaktır."

Amerika ve Türkiye arasındaki stratejik ilişkilerin önemini vurgulayan Wilson, iki ülke arasında uzun süredir kesik olan üst düzey görüşmelerin yeniden sürdürülmesi konusunda başarılı çalışmalar yaptıklarını belirtti. Amerika’nın, Türkiye’nin Iraklı temsilcilerle görüşmesi konusundaki tutumu sorulan Büyükelçi Wilson; Irak’ı temsil eden tüm kesimlerle görüşmesi, tarafları şiddeti reddedip siyasete katılmaya ikna etmesi konusunda Washington'un Ankara’ya sürekli telkinde bulunduğunu belirtti. Wilson Iraklı radikal Şii lider Muktada El Sadr’ın Türkiye’ye yapması beklenen ziyaret hakkında da şunları söyledi:

"Eğer Türkiye yakın bir gelecekte Sadr’ı kabul ederse, kendisine net bir mesaj verilmeli: Milislerini dağıtması, Irak’ı mezhepsel ve etnik bir çatışmadan uzaklaştırması ve siyasete katılması telkin edilmeli."

Hamas liderlerinden Halid Meşal’in Ankara ziyareti hatırlatılan Ross Wilson, Amerika adına bu ziyaretle ilgili resmi bir tavır açıklamadı. Ancak Amerika'nın Hamas'ı terörist olarak gördüğü biliniyor. Wilson, Hamas’ın ziyaretinden bir gün önce haberdar edildiklerini belirtti. Büyükelçi, aynı zamanda Amerik'daki Yahudi lobisinin bu ziyarete gösterdiği tepkiye ve Demokrat Partili milletvekili Tom Lantos’un, bu konuda Başbakan Erdoğan’a gönderdiği sert mektuba dikkat çekti.

Amerika’nın Kıbrıs konusunda Annan Planı’na hala destek verip vermediği sorulan Ross Wilson, bu soruyu “Evet” şeklinde yanıtladı. Wilson, Washington’un bu konuda Kıbrıslı Rumlara genel yaklaşımının, görüşmeleri yeniden başlatmak için Annan planında ne gibi değişiklikler yapılması gerektiğini sormak olduğunu söyledi.

Geçen ay Amerika’yı ziyaret eden Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir’in, Amerika dışişleri bakanlığı yetkileriyle bakanlık binasında değil, başka bir mekanda görüşmede bulunduğu hatırlatılan Wilson’a bu yaklaşımın, Washington’un genel politikası olup-olmadığı soruldu. Ross Wilson, öncelikle Amerika’nın teröristlerle görüşmediğinin altını çizdi ve Demokratik Toplum Partisi’nin bazı üyelerinin, zaman zaman şiddet eylemlerine katıldığı şeklinde duyumlar alınsa da, bu partinin terörist çizgi izlemediğini söyledi. Wilson, Osman Baydemir’le Dışişleri Bakanlığı binası dışında görüşülmesini şöyle açıkladı:

"Amerika Dışişleri Bakanlığı birçok ülkeden gelen, aralarında parlamenter, belediye ve yerel yetkililerin de bulunduğu ziyaretçilerle düzenli olarak temaslarda bulunur. Bazen toplantılar bu binada olur, bazen olmaz. Ben bu konuya çok önem vermem. Sonuçta bu, çalışma düzeyinde bir görüşmeydi. Uygun düzeyde gerçekleştirildiğine inanıyorum."

Türk ekonomisiyle ilgili görüşünü de açıklayan Amerikan büyükelçisi, Türkiye’de mali istikrarsızlık yaşanmasını beklemediğini söyledi. Ross Wilson, Ankara’nın ekonomi politikalarını başarılı bir şekilde Uluslararası Para Fonu’yla yaptığı anlaşma çerçevesinde yürüttüğünü belirtti. Wilson, Türkiye'nin güçlenen ekonomiler arasında yeraldığını ve bu ekonomilerde zaman zaman yaşanan baskılardan etkilendiğini söyledi.

Türkiye’deki Amerikan aleyhtarlığını azaltma konusunda Washington’un girişimleri sorulan Amerika’nın Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, bu konuda Türk medyasının yardımına ihtiyaç duyduklarını söyledi. Ross Wilson, kendisinin bu konuda Türkiye’de değişik çevrelerle biraraya geldiğini, görüşlerini aldığını ve bu görüşleri Washington’a aktardığını belirtti.

XS
SM
MD
LG