Erişilebilirlik

"İran'a Askeri Müdahale Tehlikeli Olur"


Amerika Ulusal Güvenlik Konseyi’nin üst düzeydeki iki eski yetkilisi, İran’a düzenlenecek askeri bir operasyonun Amerika’nın çıkarları açısından yarardan çok zarar getireceğini söyledi.

Richard Clarke ve Steven Simon, Amerika’nın İran’a yapacağı önleyici bir müdahalenin küresel çapta petrol fiyatlarını etkileyeceği ve Irak’taki istikrarsızlığı artıracağı görüşünü savundu.

Ulusal Güvenlik Konseyi'nin iki eski yetkilisi, New York Times gazetesinde bugün yayınlanan makalelerinde, bu tür bir müdahalenin Amerika’nın küresel çıkarlarını da etkileyeceğini yazdı.

Richard Clarke, 2004 yılında yayınlanan “Against All Enemies/Düşmanlara Karşı” adlı kitabında Bush yönetimini terörle mücadelede izlediği politikalar nedeniyle ağır bir dille eleştirmişti.

Bu arada Amerika’nın önde gelen düşünce kuruluşlarından Bilim ve Uluslararası Güvenlik Enstitüsü, uydudan alınan görüntülere dayanarak İran’ın, yeraltındaki Natanz uranyum zenginleştirme tesislerinde güvenlik önlemlerini artırdığını iddia etti.

Enstitü, 2002 ila 2006 yılları arasında çekilen dört uydu fotoğrafının, Natanz tesislerinin birkaç kat betonla güvence altına alındığını gösterdiğini bildirdi.

Yine uydudan alınan diğer fotoğraflar, İsfahan’daki uranyum zenginleştirme tesisine yeni bir tünel girişi eklendiğini gösteriyor.

XS
SM
MD
LG