Erişilebilirlik

ABD-Çin Zirvesi


Başkan Bush, Amerika’nın Çin ile ticaret açığını azaltmak için birlikte çalışmaya devam edeceğini açıkladı.

Ancak Bush, Beyaz Saray’da Çin Devlet Başkanı Hu Jintao ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada bu konuda somut ilerleme sağlandığını gösteren bir kanıt veremedi.

Çin ile Amerika arasındaki ticaret açığı Pekin lehine 200 milyar doları buluyor.

Başkan Bush ayrıca Çin’den, Tayvan’la silahlı çatışmaya girmemesini istedi.

Çin Devlet başkanıysa, Amerika’yla birlikte çalışmaya hazır olduklarını, ancak Kuzey Kore ve İran gibi sorunların, barışçı yoldan çözülmesi gerektiğini ifade etti.

Başkan Bush, Çin’den insan hakları, toplanma, konuşma ve ibadet özgürlüğü konularında olumlu adım atmasını da istedi.

Çin Devlet Başkanı Hu Jintao, Beyaz Saray’da görkemli bir askeri törenle karşılandı. Başkan Bush ve Çin Devlet Başkanı Hu’nun görüşmelerinde ağırlığı ticari görüşmeler oluşturdu.

Başkan Bush da konuşmasında ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinden yana olduğunu söyledi, ancak bu ticaretin bir dengeye oturtulması gerektiğini şu sözlerle anlattı:

“Pekin hükümeti, Amerikan şirketlerine Çin’de serbest rekabet edebilme fırsatı tanırsa, ilişkilerimiz daha da gelişebilir. Oysa Çin şirketleri, Amerika’da serbest rekabetten yararlanabiliyor.”

Başkan Bush, Washington ve Pekin arasındaki ilişkilerin artması durumunda iki ülkenin anlaşmazlıklarında daha dürüst davranacağını kaydetti. Bush, bu ülkede insan hakları konusunda baskı yapmayı da sürdüreceğini belirtti.

Bush, Çin’in Kuzey Kore’nin nükleer programıyla ilgili altılı görüşmelere ev sahipliği yapmasını ise övdü. Bu görüşmelere Amerika ve Çin’in yanısıra, Kuzey ve Güney Kore, Japonya ve Rusya katılıyor. Bush, Kore yarımadasının nükleer silahlardan arındırılması konusunda Çin’den bölgesel nüfuzunu kullanmasını istedi.

Çin devlet başkanı ise konuşmasında Çin’in para politikasında reform yapma, piyasalara serbest girişi, ithalatı ve telif haklarının korunması çabalarını artırma sözü verdi.

Hu Jintao, iç talebi artırma yönünde strateji izleyeceklerini, ülkede hızlı, ama dengeli ekonomik ve sosyal kalkınma politikaları uygulanacağını belirtti.

Çin devlet başkanı, bunun ülkesiyle Amerika arasındaki ticari ilişkileri artırmasını umduğunu söyledi.

Hu Jintao, insan hakları alanında da olumlu adımlar atma işareti verdi. Çin’de insan hakları sorunu, bu ülkenin uluslararası ilişkilerinin en önemli anlaşmazlıklarından birini oluşturuyor.

Hu’nun Beyaz Saray konuşması, bir Çinli protestocu tarafından kısa bir süre kesildi. Protestocu kadının, Çin’de yasaklanan Falun Gong tarikatı üyesi olduğu ­öğrenildi.

Basın mensupları arasına karışan protestocu kadın, Çin devlet başkanına bağırarak, günlerinin sayılı olduğunu söyledi ve Başkan Bush’tan destek istedi. Eylemci kadın polisler tarafından Beyaz Saray'dan çıkarıldı.

XS
SM
MD
LG