Erişilebilirlik

20 Nisan Amerikan Basınından Özetler


Washington Post’ta Türkiye’de son dönemde artan bombalı saldırıların arkasında kimin bulunduğunu sorgulayan bir haber dikkat çekiyor. Karl Vick ve Yeşim Borg imzalı haberde, saldırılardan PKK’nın sorumlu tutulduğu ve Türk halkının tepkisinin giderek arttığı belirtiliyor. Ancak haberde, bombalama olayları nedeniyle güvenlik güçlerinin de şüphe altına olduğu ima ediliyor:

"'Güneydoğu’da düşük yoğunluklu savaş' kitabının yazarı olan Mehmet Ali Kışlalı, 'PKK’ya bağlı bazı unsurlar, Güneydoğu’da başarısız oldukları için büyük şehirlere yönelmeye karar verdiler,' diyor. Ancak, Türk güvenlik güçlerinin kısa süre önce en az bir bomba yerleştirdiğine ilişkin kanıtlar, Kışlalı’nın çizdiği bu tabloyu biraz belirsizleştiriyor. Şiddet olaylarının körüklediği komplo teorilerinden biri de Türkiye’deki sertlik yanlısı bir grubun sert bir askeri tepkiyi meşrulaştırmak için çatışmayı körüklediği yönünde."

New York Times, Çin Devlet Başkanı Hu Jintao’nun Başkan Bush’la görüşmesi öncesinde yaptığı değerlendirmede, Amerika’nın Çin’e petrol tüketimini azaltması için baskı yapmasının anlamsız olduğu görüşüne yer veriyor. Amerika’nın günde 20 milyon, Çin’in ise 6 buçuk milyon varil petrol tükettiğini hatırlatan gazete, bununla birlikte Çin’in petrol tüketiminin hızla arttığının da altını çiziyor:

"Bu tablo karşısında dünyanın önünde iki seçenek var: Birincisi enerji kaynaklarını daha iyi kullanmak, ikincisi ise yeni bir gezegen bulmak. Amerika, insanların üçte birinden otomobilleri bırakarak yeniden bisiklet kullanmasını isteme hakkına sahip değildir. Bush ve Hu, enerji sorununu gerçekçi bir biçimde çözmelidir. Bunun tek yolu da Amerika’nın alternatif enerji kaynakları bulma konusunda Çin’e yardımcı olması ve kendisinin de aynı arayışa girmesidir."

Boston Globe ise İran ve Amerika’nın Irak’ta ortak çıkarlara sahip olduğu görüşüne yer veriyor. Amerika’nın İran’la yapılacak görüşmelerde Tahran’a ültimatom veren bir tarzda yaklaşmasının hatalı olacağını belirten gazete, Irak’ta iç savaşın önlenmesinin her iki ülke açısından da faydalı olacağını vurguluyor:

"Şiilerle Sünniler arasında bölgesel bir savaş başlarsa, Amerikan askerleri evlerine geri dönebilir. Ama İran’ın başka bir yere gitme şansı yok. Bu nedenle İranlı liderler Washington’a ne kadar kin beslerse beslesin, Amerika’nın Irak’ı mevcut tehlikelerden kurtarması, Tahran’ın da ulusal çıkarlarına uygundur."

Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’e yönelik eleştirilerin giderek yoğunlaştığını kaydeden USA Today, bakanın eleştirilecek bir çok yönü olmasına rağmen, emekli generallerin çağrısı üzerine istifa etmesine karşı çıkıyor. Yapılan yorumda, böyle bir gelişmenin, sivil yönetimin askerler üzerindeki otoritesine darbe vuracağı vurgulanıyor:

"Asıl hesap vermesi gereken kişi Rumsfeld değil, Başkan’ın kendisidir. Amerika bir yandan Irak’taki sorunlarla uğraşıp bir yandan İran’ın nükleer programını önlemeye çalışırken, Rumsfeld’in savunma bakanlığı görevini sürdürüp-sürdürmeyeceği konusunda karar verecek olan kişi de Başkan’dır. Eğer Rumsfeld bu görevde kalacaksa, umarız hem o hem de Başkan Bush geçmişteki hatalarından ders çıkartır."
XS
SM
MD
LG