Erişilebilirlik

Rice ve Rumsfeld Irak'ta


Amerika Dışişleri ve Savunma Bakanları, Irak'ın yeni liderleriyle görüşmeler yapmak üzere Bağdat'a gitti.

Condoleezza Rice ve Donald Rumsfeld'in önceden açıklanmayan bu ziyaretleriyle Amerika'nın Irak'ta yeni seçilen liderleri desteklediğini göstermek istedikleri bildiriliyor.

Irak seçimlerinden sonra siyasi liderler arasında pazarlıklar dört ay sürdü. Seçimde en çok oyu alan Şii ittifakıyla Sünni Araplar ve Kürtler arasındaki görüş ayrılıkları, Şii Başbakan İbrahim el Caferi'nin yerine Şii politikacı Cevat el Maliki'nin Başbakan adayı olarak gösterilmesiyle giderildi.

ABD Savunna Bakanı Rumsfeld Irak'a bu sabah erken saatlerde gitti ve Amerikan kuvvetlerinin komutanlarıyla görüştü. Daha sonra, Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice da Ankara'dan Irak'a gitti. Rice'ın resmi programı, Ankara'dan, NATO Dışişleri Bakanları toplantısı için Sofya'ya gitmesini öngörüyordu. İki bakanın ziyaretlerinin güvenlik kaygılarıyla son ana kadar gizli tutulduğu bildiriliyor.

Rice ve Rumsfeld, Bağdat'ta Irak Devlet Başkanı, yeni başbakan ve diğer yetkililerle görüştü.

Irak'taki Amerikan kuvvetlerinin komutanı Orgeneral George Casey, Savunma Bakanı Rumsfeld'le görüşmesinden sonra bakanla birlikte gazetecilerin sorularını yanıtlarken Irak'taki Amerikan askerlerinin sayısında bir indirimi yakın bir gelecekte açıklayabileceğini söyledi. Casey, Başkan Bush'a bu yönde bir tavsiyede bulunmadan önce Irak'ta yeni liderlerin göreve başlamasını beklemek gerektiğini bildirdi.

XS
SM
MD
LG