Erişilebilirlik

Bush Destek Kaybediyor


Son kamuoyu yoklamaları, Başkan Bush’a verilen desteğin yüzde 30’lara düştüğünü gösteriyor. Bu da, Kasım ayında yapılacak Kongre seçimleri öncesinde Cumhuriyetçileri kaygılandırıyor.

Muhalefetteki Demokratlar, Kasım ayında yapılacak seçimlerden zaferle çıkmayı umuyor. Bazı siyasi uzmanlar da, Senato ya da Temsilciler Meclisi’nde Demokratların yeniden çoğunluğu sağlamasının mümkün olduğu görüşünde.

Amerika’da, hem Beyaz Saray hem de Kongre’yi yöneten parti, genellikle, başkanın ikinci döneminde destek kaybediyor.

Ancak Cumhuriyetçiler, Başkan Bush’a verilen desteğin azalması ve Irak konusundaki kaygıların artması nedeniyle, Senato ve Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu kaybetmekten endişeli.

Başkan Bush, kamuoyu yoklaması sonuçlarını göz ardı ederek, hedefleri doğrultusunda ilerlemeye devam edeceğini belirtti: "Bazıları durumdan memnun olmasa da, doğru olduğuna inandığım adımlar atmaya devam edeceğim. Son kamuoyu yoklamalarının sonuçlarına bakarak, Başkan’ın bu kadar eleştiri, politika ve gürültü arasında çalışmalarını sürdürmesi oldukça zor. Bir Başkanın en son kamuoyu yoklamasına bakarak izleyeceği yolu belirlemesi, bence ülke çıkarlarına hizmet etmez."

Demokratların Senato’da çoğunluğu sağlayabilmek için şu anda sahip olduklarının yanı sıra 6, Temsilciler Meclisi’nde de 15 sandalye daha kazanması gerekiyor.

Temsilciler Meclisi Demokrat Parti Grup lideri, California milletvekili Nancy Pelosi, Demokratlar, Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu elde ederse, ilk kadın Meclis başkanı olmayı umuyor.

NBC televizyonunun Meet the Press programına konuk olan Pelosi bu konuda şöyle konuştu: "Demokrat Parti, dürüstlük ve saydamlıktan yana. Tarihte en çok usulsüzlüğün görüldüğü Kongre’yi, en saydam ve dürüst Kongre’ye dönüştüreceğiz. Belki de Temsilciler Meclisi’nin yolsuzluklardan temizlenmesi bir kadın sayesinde mümkün olabilecek."

Demokratların, Temsilciler Meclisi ya da Senato’da çoğunluğu kazanması, Demokrat Partili komisyon başkanlarının , Irak savaşı öncesi istihbaratın saptırılması ve benzin fiyatlarındaki artış gibi konularda Kongre’de soruşturma açmasına olanak sağlayabilecek.

Başkanın baş siyasi danışmanı Karl Rove, Demokratların soruşturma başlatması olasılığının, Kongre seçimleri öncesinde Cumhuriyetçi partilileri hareketlendirecek bir etken olduğunu söylüyor.

Ancak Cumhuriyetçi Parti’den Senato ve Temsilciler Meclisi’ne aday olan birçok politikacı, Başkan’la aralarına mesafe koymak zorunda.

Clinton yönetiminde görev alan, halen Washington’daki sir araştırma kurumunda çalışan Jennifer Palmieri’nin bu konudaki görüşü şöyle: "Başkan Bush’a destek, yüzde 30’larda kalmaya devam ederse, Cumhuriyetçi Partili Kongre üyeleri arasında kendilerinin Başkanla bir tutulması korkusu daha da artacak."

Irak ve benzin fiyatları konusundaki kaygılar da Cumhuriyetçi Parti için birer sorun...

Amerika’nın Sesi stüdyolarına konuk olan, American Enterprise Enstitüsü’nde Kongre ve Başkanlık uzmanı olan Norman Ornstein, bu konuda şöyle konuştu: "Son aylarda, Başkan’ın partisinin tabanını oluşturanlar da dahil olmak üzere birçok Cumhuriyetçi hayal kırıklığına uğradı. Özellikle göçmenlik konusu, bu hoşnutsuzluğu arttırıyor..."

Başkan Bush, kamuoyu yoklamalarını ciddiye almadığını sık sık dile getiriyor. Yeni Beyaz Saray Genel Sekreteri Josh Bolten sayesinde, Beyaz Saray’ın petrol fiyatları konusundaki eleştirilere hemen yanıt vermesi, bazı Cumhuriyetçileri halk desteğinin artacağı yolunda umutlandırdı.

Georgetown Üniversitesi’de siyasal bilimler profesörü olan Stephen Wayne’ın bu konudaki görüşü şöyle: "Başkan Bush atması gereken bazı adımları atmaya başladı. Birincisi, artık halkı dinlemeye ve sorularını yanıtlamaya çalışıyor. Dertlerini anladığını, zor bir dönemden geçildiğini bildiğini göstermeye yöneliyor. İkincisi de, kamuoyundaki görünümünü değiştirmek için Beyaz Saray’a yeni uzmanlar atıyor."

Kongre seçimlerinin sonuçlarını genellikle yerel olaylar belirliyor. Ancak bazı uzmanlar, Cumhuriyetçiler mevcut kötü durumlarını sürdürürse , bu yılki seçimlerde Kongre’de büyük değişiklikler olabileceğini vurguluyor.

Uzman Norman Ornstein anlatıyor: "Ara seçimlerde, en önemli unsur, seçimlere katılım oranıdır.. Cumhuriyetçi seçmenler kötümserliğini sürdürür ve sandıkbaşına gitmezse şu anda oldukça hoşnutsuz olan Demokratların büyük çoğunluğu oy kullanıp Kongredeki iktidarı değiştirebilir..."

Kasım ayında yapılacak seçimlerde Temsilciler Meclisi’nin 435 üyesi yeniden belirlenecek. Ancak asıl çekişme, bu sandalyelerin yüzde 40 ila 50’si için yaşanacak. Senato’daki 100 sandalyenin 33’ü de Kasım ayında yeniden belirlenecek.

XS
SM
MD
LG