Erişilebilirlik

18 Mayıs Amerikan Basınından Özetler


Alparslan Arslan isimli bir avukatın, türban yasağını gerekçe göstererek Danıştay İkinci Dairesi üyelerinden birini öldürmesi ve dördünü de yaralaması, Amerikan basınında da yankı buluyor. Washington Post’ta yer alan haberde daha önce Cumhuriyet gazetesine yapılan saldırılar hatırlatılıyor ve tepkilerin Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetine yöneldiği belirtiliyor?

"Saldırı, Erdoğan liderliğindeki Adalet ve Kalkınma Partisi ile yargıda, orduda ve görev süresi gelecek yıl dolacak olan Ahmet Necdet Sezer’in cumhurbaşkanlığında kendini ifade eden laik kurumlarla gerginliğin zaten arttığı bir döneme denk geldi. Sezer’in yerine gelecek olan ismi Mecliste çoğunluğu oluşturan Adalet ve Kalkınma Partisi seçecek ve Erdoğan, Türkiye’nin laik kurucusu Atatürk’ün oturduğu koltuğa oturmak için aday olabilir."

New York Times, Nijerya’da senatörlerin Devlet Başkanı Olusegun Obasanjo’ya üçüncü kez bu göreve aday olmanın yolunu açacak yasal değişikliği reddetmesini olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyor. Obasanjo’nun, Sudan’ın Darfur bölgesindeki kriz, Liberya’daki iç savaş ve Togo’daki darbe girişimi konularında önemli bir bölgesel liderlik görevi yaptığını hatırlatan gazete, bütün bunlara rağmen Nijerya’nın ciddi iç sorunlarını hala çözemediğine dikkat çekiyor:

"Obasanjo’nun üçüncü kez seçilebilmek amacıyla anayasayı değiştirmeye çalışması, ülkedeki farklı gruplar arasında, özellikle de Müslümanlarla Hıristiyanlar arasında siyasi gerginliğin artmasına neden oldu. Afrika’nın en son ihtiyaç duyduğu şey, kıtanın en kalabalık ülkesi olan Nijerya’da bir iç savaş çıkmasıdır. Nijerya’nın denetimden çıkması, zaten çeşitli sorunlar yaşayan Liberya, Togo, Fildişi Sahilleri ve Kongo’yu da olumsuz etkiler. Ama Nijerya’da iktidar barışçıl ve yasal biçimde el değiştirirse, bu bütün Afrika için parlak bir örnek oluşturur."

Christian Science Monitor ise El Kaide lideri Usame Bin Ladin’in tehditlerine rağmen, Birleşmiş Milletler’in, Sudan’ın Darfur bölgesine barış gücü gönderme konusunda harekete geçtiğini hatırlatıyor. Kararın oybirliğiyle alındığına dikkat çeken gazete, uluslar arası topluluğun geç kalmış olsa da artık yaşanan katliamları durdurma konusunda daha kararlı olduğunu vurguluyor:

"Bundan sonra, Birleşmiş Milletler Barış Gücü’ne asker ve para sağlanması için başta NATO üyeleri olmak üzere bir çok ülkeden destek sağlanması gerekiyor. Eğer, zaten zor durumda olan Afrika ülkeleri Sudan’a asker gönderebildiyse, Amerika, İngiltere ve diğer Batılı ülkeler de gönderebilir. Darfur’un, 1991 yılında Amerika’nın Somali’ye yaptığı müdahale gibi kötü sonuçlanacağından korkulmasına da gerek yok. Darfur, bugünün ölüm tarlalarıdır. Yaşanan zulüm önlenmelidir."

Los Angeles Times, Bush yönetiminin Amerika’dan yapılan telefon görüşmelerinin gizlice dinlenmesiyle ilgili olarak Senato ve Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitelerine bilgi verme kararını yanlış nedenlerle atılan doğru bir adım olarak tanımlıyor. Gazete, yönetimin bu konudaki tavır değişikliğini, CIA başkanlığına aday gösterilen Orgeneral Michael Hayden’in Senato’dan daha kolay onay almasına yönelik bir manevra olarak yorumluyor:

"Hayden’in CIA başkanlığına aday gösterilmesinin etkisi ne olursa olsun, yönetimin Kongre’ye daha açık davranması, geç kalmış bir karardır. Yönetimin, bu konuda yeni adım atıp atmayacağı ise, Kongre üyelerinin anayasal yetkilerini kullanmasına bağlı olacaktır. Kongre üyelerinin, yasa dışı buldukları izleme operasyonlarının mali kaynağını kesmesi de, bu yetkiler arasındadır."

XS
SM
MD
LG