Erişilebilirlik

Ehud Olmert Washington'da


İsrail Başbakanı Ehud Olmert üç günlük resmi temaslarda bulunmak üzere Washington’a geldi.

Başkan Bush’la yarın biraraya gelmesi planlanan Olmert’in, İsrail’in nihai sınırlarıyla ilgili planına destek araması bekleniyor. Olmert, Filistin yönetimi destek verse de vermese de, Batı Şeria’dan kısmen çekilerek İsrail’in sınırlarını kesinleştirmek istiyor.

İran’ın nükleer programıyla ilgili sorunlar da Ehud Olmert’in görüşmelerinde ele alınacak. Dün CNN televizyonuna açıklama yapan Olmert, İran’ın nükleer silah yapabilecek teknolojiye birkaç ay içinde sahip olabileceğini söyledi.

Bu ay başında hükümeti kuran İsrail başbakanı, Washington’daki temasları sırasında Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’la da bir araya gelecek ve Çarşamba günü Kongre’de bir konuşacak.

Bu arada Filistin Yönetimi Lideri Mahmud Abbas, Mısır’da üst düzey İsrailli yetkililerle görüştü.

Hamas’ın Filistin’de iktidara gelmesinden bu yana ilk kez, bu tür bir üst düzey görüşme yapılıyor. Abbas, Şarm el Şeyh’de devam eden Dünya Ekonomik Forumu toplantıları sırasında İsrail Başbakan Yardımcısı Şimon Peres ve Dışişleri Bakanı Tzipi Livni’yle görüştü.

Livni, görüşmeden sonra, Batı Şeria ve Gazze’de yaşanan insani krizden dolayı İsrail’in, Filistinlilere ait vergi gelirinin 11 milyon Dolar’lık dilimini Filistin hükümetine aktaracağını duyurdu. Bu para, Filistin’deki hastanelere tıbbi malzeme alımı için kullanılacak. İsrail, Hamas’ın iktidara gelmesinin ardından, toplamı 55 milyon Dolar’ı aşan vergi gelirini Filistin’e göndermeyi durdurmuştu.
XS
SM
MD
LG