Erişilebilirlik

BM Barış Gücü Günü


Birleşmiş Milletler Barış Gücü Günü tüm dünyada kutlanırken, örgütün geçen yıl ve 2006’da devam eden operasyonları, son yılların en kanlı çatışmalarına sahne oluyor.

Birleşmiş Milletler yetkilileri, sadece 2005’te, 124 barışgücü askerinin çatışma, kaza ve salgın hastalıklardan öldüğünü duyurdu. Bu yıl da en az 32 askerin daha hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Genel Sekreter Kofi Annan, dünkü törende ölen askerleri saygıyla andı ve dünyada barışgücü operasyonlarına artan ihtiyacın, onların işlerini ne kadar iyi yaptıklarını gösterdiğini belirtti.

Birleşmiş Milletler kayıtlarına göre, tüm dünyada yürütülen operasyonlarda 72 bin asker ve 15 bin sivil görev yapıyor. Barışgücü birliklerine asker gönderen ülke sayısı ise 108.

2005’te Haiti, Burundi ve Afganistan’da yapılan seçimlerde güvenliği sağlayan Barışgücü askerleri, Afrika’nın ilk kadın Cumhurbaşkanı’nın seçiliği Liberya’da da önemli görevler üslendi.

Birleşmiş Milletler Barışgücü askerlerini anmak için New York ve Cenevre dahil değişik kentlerde, hafta boyunca törenler yapılacak.

Demokratik Kongo Cumhuriyetinde BM Askeri Öldü

Demokratik Kongo Cumhuriyetinde düzenlenen saldırıda, 1 Birleşmiş Milletler Barış Gücü askeri öldürüldü; 7 askerin rehin alındı.

Başkent Kinşasa’daki Amerika’nın Sesi muhabirine göre, barış gücü askerleri, ülkenin kuzeyindeki İturi bölgesinde Pazar günü çıkan çatışmalardan sonra kayboldu. Askerleri kaçıran milislerin fidye istediği bildiriliyor.

Birleşmiş Milletler barış gücü askerleri, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin kuzeyindeki militanlarla mücadele etmek için bölgede görev yapıyor.


XS
SM
MD
LG