Erişilebilirlik

ABD: 'AB Ülkelerini Uyardık'


Amerika, Avrupa Birliği'ni Türkiye ile üyelik görüşmelerinde yapıcı ve esnek olmaya çağırdı. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, bu konuda Avrupa ülkeleri nezdinde yapılan girişimlerde Kıbrıs Rum hükümetinin de aynı şekilde uyarıldığı haberini doğruladı.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean Mccormack, Kıbrıs Rum yönetimi dahil bazı Avrupa Birliği ülkelerine Türkiye’nin üyelik müzakerelerinde olabildiğince yapıcı ve esnek davranmaları yönünde telkinde bulunduklarını açıkladı.

Sözcü McCormack bu açıklamayı, Amerika Dışişleri Bakan yardımcılarından Dan Fried’in Kıbrıs Rum hükümetine yazdığı mektupla ilgili bir soruyu yanıtlarken yaptı.

Fried’in mektupta Rum hükümetinin Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği konusundaki tutumunu protesto ettiği ve yapıcı olmaya çağırdığı bildirilmişti.

McCormack, mektubu doğrularken Amerika’nın Türkiye’nin üyelik müzakereleri konusunda temas kurduğu Avrupa Birliği ülkeleri arasında Rum yönetiminin bulunduğunu da söyledi:

"Amerika’nın Kıbrıs politikası değişmemiştir. Türkiye’nin Avrupa birliği üyeliğine gelince. Bunu destekliyoruz. Bu konuda nihai kararın Türkiye ve Avrupa Birliği tarafından verileceğini de biliyoruz. Bazı zamanlarda ve önemli anlarda Avrupa Birliği ülkeleriyle temasa geçiyor ve Türkiye ile görüşmelerinde mümkün olduğunca yapıcı ve esnek davranmaya çağırıyoruz."

Amerika Dışişleri bakanlığı sözcüsü Sean McCormack’a dünkü basın brifinginde BM Genel Sekreteri Kofi Annan Kıbrıs konusunda son yaptığı açıklama da soruldu. Annan, önceki gün düzenlediği basın toplantısında Rum Yönetiminin Avrupa Birliği'ne üye olması ve ardından Türkiye’nin üyelik sürecinin başlamasıyla Kıbrıs sorununun daha da güçleştiğini öne sürmüştü.

Sözcü McCormack, bu konuda yorumda bulunmayı dış politika uzmanlarına bıraktığını ancak Amerika’nın Kıbrıs politikasının değişmediğini söyledi.

XS
SM
MD
LG