Erişilebilirlik

'Askerler Dönsün' Çağrıları Artıyor


Irak savaşı Amerika’da son iki hafta içinde ciddi bir şekilde tartışıldı. Washington ve ülke genelinde süren bu tartışmaya Kongre üyeleri, Bush yönetimi ve asker aileleri katılıyor.

Amerikan Temsilciler Meclisinde iki gün süren tartışmalardan sonra Senato’da önemli oylamalar yapıldı. Eğer son yayınlanan kamuoyu yoklamaları doğru çıkarsa, Kasım ayında yapılacak seçimlerde, Kongre’de önemli değişiklikler beklenebilir.

Çok sayıda siyasetçi, Irak savaşı konusunda halkın görüşlerini yönlendirmeye çalışıyor. Bu tartışma, tabii Washington’la sınırlı değil. Irak’ta iki yıl önce hayatını kaybeden bir askerin babası Al Zappala da görüşlerini dile getiriyor: “Askerler evlerine dönsün... Döndüklerinde onlara yardım edin... Ve bir daha asla, askerlerimizi yalanlar üzerine kurulmuş bir savaşa göndermeyin.”

Zappala, bu açıklamayı yaparken, Irak’ta ölen 2500 askeri temsil eden postalları elinde tutuyordu. Bu arada, Kongre’de de Irak politikası konusunda hararetli tartışmalar yaşanıyordu.

İktidardaki Cumhuriyetçiler, Irak’tan asker çekme konusunda takvim açıklanmasının, direnişi ve teröristleri yüreklendireceğini savunuyor.

Bu görüşe katılanlardan biri, Senatör John McCain: “Yeni kurulan hükümet tam anlamıyla işlevliğini kazanana ve ordu güvenliği sağlayabilecek duruma gelene kadar Irak’tan ayrılmamalıyız.”

Irak’tan çekilme takvimi açıklanmasına sadece Cumhuriyetçiler karşı çıkmıyor.

Örneğin, Demokrat Partili Senatör Hillary Clinton, Bush yönetiminin hatalı politika izlediğini söylüyor; ancak aceleci bir şekilde çekilmenin de yanlış olacağı uyarısında bulunuyor: “Irak’ta belirsiz bir süre kalmak veya şartsız olarak destek vereceğiz demek iyi bir politika değil; ancak gerçekleri göz önünde bulundurmadan, sonuçları düşünmeden çekilme tarihi açıklamak da iyi bir strateji değil.”

Tartışmalar sürerken, iki Cumhuriyetçi Kongre üyesi beklenmedik bir açıklama yaptı.

Senatör Rick Santorum ve Temsilciler Meclisi Üyesi Pete Hoektsra, Irak’ta kitle imha silahları bulunduğunu söyledi. Hatırlayacaksınız, Irak’ı işgal etmek için gösterilen ilk gerekçe, Saddam Hüseyin’in kitle imha silahları geliştirdiği iddiasıydı. Rick Santorum şöyle konuştu: “Irak’ta kitle imha silahları bulunamadığı iddiası yanlıştı. Amerikan askerleri, 500 adet kitle imha silahı buldu, ve daha bulunması gereken pek çok silahlar var.”

Amerika Savunma Bakanı Donald Rumsfeld de, kimyasal maddeyle doldurulmuş top bulunduğunu açıkladı. Rumsfeld’e göre, bu, kimyasal silah tanımlamasına uyuyor: “Bunlar kitle imha silahıdır; insanlara zarar verir. Bunlar Saddam Hüseyin rejimi tarafından bildirilmemişti. Saddam, ‘bütün cephaneliğini açıkladım’ demişti; ancak biz hala silah buluyoruz.”

Ancak, uzmanlara göre, söz konusu silahlar, Körfez Savaşı'ndan kalma ve kullanılmayan toplar. Ayrıca, Irak’ı işgal etmek için gerekçe olarak gösterilen ve var olduğu iddia edilen kitle imha silahları sınıfına girmiyorlar.

Kongre binasının dışında, Muhalif Asker Aileleri adlı kuruluşun üyelerinden Stacy Bannerman,yaptığı açıklamada şöyle konuştu. bir açıklama yapıyor: “Savaş kararı alınması için gösterilen gerekçelerin hepsinin yanlış olduğu kanıtlandı. Bu savaşa son vermek, ve askerlerimizi çekmemiz gerekiyor."

Cumhuriyetçi ve Demokrat Partili siyasetçilerin Irak konusundaki açıklamaları, Irak Savaşının siyasi etkilerinin ne kadar büyük olduğunun bir göstergesi.

Temsilciler Meclisi Çoğunluk Lideri John Boehner, iki gün süren tartışmalarda, şu açıklamayı yaptı: “Eğer bu savaşı kazanma iradesi bulunmayan kişilerin mantıksız politikalarını uygulasaydık, terörist Ebu Musab el Zerkavi hala sağ olurdu, ve Amerikalı ve Iraklıları öldürmeye devam ediyor olurdu.”

Demokrat Partili, Temsilciler Meclisi Azınlık Lideri Nancy Pelosi ise, Cumhuriyetçilerin Irak’ta başarısız bir politika izlediği görüşünde: “Amerikan halkı Irak’ı işgal etmenin hatalı bir karar olduğunu söylüyor. Cumhuriyetçilerin güvenilirlikleri tehlikede. Suçlamaları bize yöneltmeleri beni şaşırtmıyor; ancak Demokratlar bundan korkmayacaktır.”

Macaristan’da geçen hafta temaslarda bulunan Başkan Bush ise, Irak hükümetine destek vermeyi sürdüreceklerini söyledi: “Bağlılığımız kesindir. Amacımız açık ve nettir. Yeni Irak hükümeti, Ortadoğu’nun kalbinde demokrasi olacağını dünyaya gösterecektir.”

Kasım ayında Amerika’da Kongre seçimleri yapılacak. Kongre seçimlerinin sonuçları da, 2008 yılındaki başkanlık seçimlerine yansıyacak. Şüphesiz, seçim dönemindeki en önemli konu, Irak olacak.

XS
SM
MD
LG