Erişilebilirlik

Dünya Kupası İtalya'nın


Dünya Futbol Kupası'nda şampiyonluğu, Fransa'yı penaltı atışlarıyla yenen İtalya kazandı. Böyle İtalya dördüncü kez futbolda dünya şampiyonluğunu elde etti.

Berlin'de yapılan final karşılaşmasında maçın normal süresi, ilk yarıda kaydedilen gollerle 1-1 beraberlikle sona erdi. İki uzatmada da sonuç değişmeyince penaltı atışları başladı. Bu atışları 5-3 kazanan İtalya şampiyonluğu elde etti.

İtalya'ya şampiyonluğu kazandıran penaltı golü Fabio Grosso tarafından atıldı. Böylece 1994'denberi ilk kez Dünya Futbol Kupası'nda şampiyon, penaltı atışlarıyla belli oldu. 1994'de Brezilya, İtalya'yı, penaltılarla 3-2 yenmişti.

İtalya-Fransa final karşılaşmasında ilk golü, maçın 7'inci dakikasında Fransa takımından Zinedine Zidane penaltıdan kaydetti. İtalyan takımı buna 12 dakika sonra Marco Materazzi'nin golüyle karşılık verdi. Bu iki oyuncu arasında daha sonra, ikinci uzatma sırasında patlak veren söz düellosu Zidane'nin Materazzi'ye kafa atmasıyla sonuçlanınca Fransız takımının yıldızı ve futbolu bırakmaya hazırlanan, 34 yaşındaki Zidane, kırmızı kart görerek oyundan çıkarıldı.

İtalyan takımının kaptanı Fabio Cannavaro maçın oyuncusu olarak seçildi. Penaltı atışlarında İtalya'nın ilk dört golünü Andrea Pirlo, Materazzi, Daniele De Rossi ve Alessandro Del Piero attı. Grosso da beşinci golü atarak takımına kupayı kazandırdı. Fransa'nın golleri ise Sylvain Wiltord, Eric Abidal ve Willy Sagnol tarafından kaydedildi.

XS
SM
MD
LG