Erişilebilirlik

20 Temmuz Amerikan Basınından Özetler


Washington Post, Ortadoğu’da ateşkes sağlanması için Amerika’nın devreye girmesi yönündeki çağrıları eleştiriyor. Bush Yönetimi'nin ateşkes konusunda kesinlikle Suriye’yle temasa geçmemesini isteyen gazete, bölgeye uluslararası barış gücü yerleştirilmesi önerisinin de ancak İsrail’in Hizbullah’ı ciddi biçimde etkisiz hale getirmesinden sonra anlamlı olacağını savunuyor:

"Bush yönetimi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde İran’ın uranyum zenginleştirmek de dahil olmak üzere bütün nükleer programını durdurması yönünde bir karar çıkartması için ısrarcı davranmalıdır. İran’ın kuklası olan Hizbullah’ın İsrail’e yönelik saldırısı, dünyanın dikkatini nükleer krizden Ortadoğu’ya çevirmesini sağlamayı başardı. Buna verilecek en iyi cevap, yeniden nükleer program konusunu öne çıkartmak, Amerika’nın ve müttefiklerinin bu tür girişimlere pabuç bırakmayacağını açıkça göstermektir."

USA Today de Hizbullah’ın İsrail’e saldırmasını bu örgütün etkisiz hale getirilmesi açısından bir fırsat olarak görüyor. Gazete, Avrupa ülkelerinin yanı sıra bölgede İran’ın etkisini artırmasından çekinen Arap ülkelerinin de Hizbullah’ı kınayan açıklamalar yaptığına dikkat çekiyor ve İsrail’e Hizbullah’ı ciddi biçimde zayıflatacak kadar süre tanınması gerektiğini belirtiyor:

"Amerika, beğenmediği rejimlerle yakın ilişkiler kurmayı pek sevmiyor ama Şii İran’la Sünni Suriye arasındaki ittifakı ortadan kaldırmaya yönelik çabaların gerçekten bir anlamı olabilir. Libya’yı terörizm ve nükleer silahlardan uzaklaştıran politikaların başarısı, böyle bir sonucun imkansız olmadığını gösteriyor."

New York Times Amerika’nın bir çok eyaletinde göçmenlere karşı sert önlemlerin uygulamaya sokulduğunu hatırlatıyor ve Washington’un bu konuda hala net bir tavır belirleyemediğine dikkat çekiyor. Yasaklama ve baskı politikasının göçmen sorununu çözemeyeceğini savunan gazete, bir an önce federal düzeyde kapsamlı bir reforma gidilmesi çağrısında bulunuyor.

"Kanun ve düzenin egemen olması için, güvenlik meselesinin, sorunun sadece bir kısmı olduğunu farketmek gerekiyor. Göçmenlere yasal bir statü ve ardından vatandaşlık hakkı kazandıracak bir yöntem, hem göçmenlerin enerjisinin verimli biçimde kullanılmasını, hem de sınırdaki güvenlik önlemlerinin artırılmasına harcanacak paranın daha faydalı işlere aktarılmasını sağlayacaktır."

Los Angeles Times Başkan Bush’un kök hücrelerin tıbbi araştırmalara kullanılmasıyla ilgili yasa tasarısını veto etme kararını eleştiriyor. Gazete, Bush’un seçim öncesinde verdiği bu kararla Demokratların elini güçlendirdiğine dikkat çekiyor ve veto kararının bilimsel gelişme ve insan sağlığına da darbe vurduğu görüşüne yer veriyor:

"Söz konusu yasa, sadece imha edilecek olan embriyolardan alınacak kök hücrelerle araştırma yapılmasını öngörüyordu. Yani, Bush’un veto kararı kimsenin hayatını kurtarmayacak. Ama kök hücre araştırmaları sayesinde çözüm bulunabilecek hastalıklara sahip olan bir çok kişi, veto kararı nedeniyle muhtemelen hayatını kaybedecek."
XS
SM
MD
LG