Erişilebilirlik

Amerika'dan Lübnan'a İnsani Yardım


Amerika Lübnan’a 30 milyon dolarlık insani yardım malzemesi göndereceğini açıkladı.

Dışişleri Bakan Yardımcısı David Welch 100 bin kişiye yetecek kadar tıbbi yardım malzemesiyle 20 bin battaniyenin bugün yola çıkarılacağını duyurdu. Beyaz Saray sözcüsü Tony Snow, Lübnan’a önemli miktardaki insani yardımın helikopter ve gemilerle ulaştırılacağını açıkladı. Snow şöyle konuştu: "Başkanın emriyle Lübnan’a sağlanan yardım malzemesi yarından itibaren helikopter ve gemilerle ulaştırılmaya başlanacak. Ayrıca, İsrail ve Lübnan’ın bir yardım koridoru açmaları konusundaki çalışmalarımızı sürüyor."

Basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Snow, yardımlarla ilgili ayrıntıları bölgede bulunan Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın açıklayacağını söyledi. Sözcü, yardımın, İsrail-Lübnan krizinde Washington’un takındığı tavırla ilgili eleştirileri yatıştırmak için mi yapıldığı sorusuna ise şu yanıtı: "Bu, eleştirileri susturmak için bir atılmış bir adım değildir. Bu yardım, orada masum insanların öldüğü, kadın ve çocukların zarar gördüğü gerçeğinden yola çıkılarak alınan karar çerçevesinde yapılmaktadır."

Arap ülkeleri özellikle Suudi Arabistan ve Mısır, İsrail ile Hizbullah arasında acil bir ateşkes ilan edilmesi için baskı yapıyor. Beyaz Saray sözcüsü Tony Snow, Amerika’nın da şiddete son verilmesini istediğini, ancak bu krize yol açan asıl nedenler ortadan kaldırılmadan yapılacak bir ateşkesin başarısız bir girişim olacağını söyledi.

Sözcü, "Tarafların saldırılarını bir şekilde durduracakları konusunda görüşler ortaya atılıyor. Biz Hizbullah’ın böyle bir ateşkese uyacağı konusunda şüpheliyiz" şeklinde konuştu.

Snow, Hizbullah’ı silahsızlandırmadan yapılacak bir ateşkesin geçerli olamayacağını, ve bunun, militanlar için zafer anlamına geleceğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Rice’ın bölgeye giderek, Lübnan hükümetine verilen desteği gösterdiğini belirten Tony Snow, Bakan’ın, Lübnanlı yetkilerle, yardımların ulaştırılması ve kalıcı barışı sağlayacak bir ateşkes planı için görüştüğünü kaydetti.

Amerika’dan önce Birleşmiş Milletler de Lübnan’dan kaçan sivil halka 150 milyon dolarlık yardım ulaştırılacağını bildirmiştir.

İngiltere ise Lübnan’daki yardım faaliyetlerine katkıda bulunmak üzere 4 milyon dolarlık yardım göndereceğini açıkladı.

Öte yandan, Amerika Lübnan’daki vatandaşlarının tahliyesinin tamamlamak üzere olduğunu açıkladı.

XS
SM
MD
LG