Erişilebilirlik

Roma'daki Toplantıdan Ateşkes Çıkmadı


İsrail'le, güney Lübnan'daki Hizbullah gerillaları arasında süren savaşı sona erdirmek amacıyla Roma'da yapılan toplantıda bu konuda belli bir plan üzerinde anlaşma sağlanamadı.

İtalya hükümetinin çağrısı üzerine yapılan ve ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Lübnan Başbakanı Fuad Siniora, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül dahil olmak üzere bazı ülkelerin dışişleri bakanlarının katıldığı toplantıda, ateşkes yönünde çabaların sürdürülmesi kararlaştırıldı. Ancak çatışmaları durdurmak için belli bir plan üzerinde anlaşma sağlanamadı.

Toplantıdan sonra Condoleezza Rice, varılacak bir ateşkes anlaşmasının mutlaka uygulanabilmesi ve Lübnan'ın milislerden arındırılması yönündeki Amerikan tutumunu tekrarladı. Rice ve BM Genel Sekreteri Kofi Annan bir çözümde Suriye ve İran'ın da rol almaları gerektiğini söyledi. Bu iki ülke, Hizbullah örgütünün başlıca destekçileri.

Roma'da BM Genel Sekreteri Annan Lübnan hükümetine, ülkesi üzerinde denetimi tam olarak sağlaması için yardımcı olmak üzere çok uluslu bir gücün görevlendirilmesi çağrısında bulundu. Rice da Güney Lübnan'a böyle bir gücün sevkedilmesi konusunun, önde gelen ülkeler arasında kısa süre içinde görüşüleceğini söyledi.

Lübnan Başbakanı Fuad Siniora, Roma'da ilerleme sağlandığını belirtti. Siniora, bir ateş-kes ve hükümetinin bütün ülkede kontrolu sağlayabilmesi için kısa süre içinde çok çaba harcanması gerektiğini söyledi.

Amerika ve İtalya'nın ortak başkanlığı altında yapılan bir günlük Roma toplantısına, bazı Arap ülkeleri de dahil olmak üzere 18 ülkenin ve uluslararası kuruluşların üst düzeydeki temsilcileri katıldı.

İsrail'in 12 Temmuz'da Lübnan'da başlattığı bombardımanlar ve kara harekatında bugüne kadar yaklaşık 400 Lübnanlı ve 50'ye yakın İsrailli öldü.

XS
SM
MD
LG