Erişilebilirlik

AB Dışişleri Bakanları Brüksel'de Toplanıyor


Brüksel’de bugün olağanüstü toplanması beklenen Avrupa Birliği dışişleri bakanları, Lübnan’da derhal ateş kes çağrısı yapacak. Bakanların ayrıca, Lübnan’da bir uluslararası kuvvet konuşlandırma ile insani yardım konularını da ele almaları bekleniyor. Avrupalı birçok yetkili daha önce acil ateş kese gidilmesini istemişti.

Avrupa Birliği dışişleri bakanları İsrail’in askeri operasyonu ve Lübnan’da yaşanan son gelişmeleri masaya yatırmak amacıyla olağanüstü nitelikli bir toplantıda Brüksel’de bir araya geliyor. Masada ateşkes çağrısı, mali yardım ve uluslararası güç gibi konular yer alıyor.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in Ortadoğu’da önümüzdeki günlerde ateşkes olmayacağını, savaşın ancak ‘Hizbullah’ın roket tehdidi’ ortadan kaldırıldığında ve kaçırılan İsrail askerleri serbest bırakıldığında sona ereceğini söylediği bir ortamda Avrupa Birliği dışişleri bakanları olağanüstü nitelikli bir toplantıda bir araya geliyorlar.

Genelde ağustos ayında toplantı yapmayan Avrupa Birliği, Lübnan’daki durumun her geçen gün biraz daha kötüye gitmesi üzerine yaşanan gelişmeleri masaya yatırma ve ortak bir ses verme kararı aldı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin acil ateşkes sağlayamadığı düşünüldüğünde Avrupa Birliği dışişleri bakanlarının bugünkü toplantıda ne kadar somut adım atabileceği de merak konusu.

Özellikle Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı’nı yürüten Finalndiya net bir ateşkes çağrısı konusunda oldukça umutlu ve iyimser. Diplomatik kaynaklar ivedi ve şartsız bir ateşkes çağrısında bulunulması konusunda uzlaşıya varılabileceği görüşündeler. Aynı iyimserlik soruna kalıcı bir çözüm bulunması konusunda kapsamlı bir siyasi plan hazırlanması ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin uluslararası bir güç oluşturma çabalarına destek verme konusu için de geçerli.

İsrail tarafından Kana’da düzenlenen saldırı sonrasında Avrupa Birliği ülkelerinden gelen tepkilerin tonu da iyice sertleşmiş durumda. Böyle bir ortamda Lübnan’da konuşlandırılması düşünülen olası uluslararası güç de giderek aciliyet içeren bir konu haline gelmeye başladı. Avrupa Birliği içinden çok sayıda ülke bu güce katkı yapmaya hazır bir konumda. Bunlar arasında İspanya, Portekiz ve Fransa’yı, aday ülke olarak da Türkiye’yi saymak mümkün. Hollanda ve İngiltere gibi ülkelerin ise diğer uluslararası taahhütleri nedeniyle bu güçte ciddi bir şekilde yer almaları olasılığı düşük gözüküyor.

Mali yardım da Avrupa Birliği bakanlarının ele alacakları bir başka konuyu oluşturacak. Geçtiğimiz hafta Avrupa Birliği Komisyonu 25 milyon dolarlık bir yardımı Lübnan’ın kullanımına açmıştı. Bakanların de 38 milyon dolar tutarında bir ek yardıma onay vermeleri öngörülüyor.

Bu arada Başkan Bush, Lübnan’da, sürekli ve kalıcı bir ateş kes sağlanması çağrısını tekrarladı. Bush Miami’de yaptığı konuşmada İran ve Suriye’nin Hizbullah gibi terör örgütlerine verdiği desteği kesmesi gerektiğini de vurguladı. Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice İsrail’le Hizbullah arasında bir ateşkes anlaşmasına bu hafta varılabileceğini bildirdi.

İran Dışişleri Bakanı Manuşer Muttaki devlet yetkilileriyle görüşmek üzere dün Lübnan’a gitti. Öte yandan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Lübnan’daki barış gücünün görev süresini bir ay daha uzattı.

XS
SM
MD
LG