Erişilebilirlik

Faizler Artmadı


Amerika Merkez Bankası dünkü toplantısında, faiz oranlarını yükseltmekten kaçındı. Merkez Bankası ekonomik büyümedeki yavaşlama nedeniyle yüzde beş virgül 25 olan temel faiz oranını arttırmanın, ekonomiyi yavaşlatabileceği görüşünü benimsedi. Temel faiz oranı enflasyonla mücadele amacıyla son iki yılda, 17 kez yükseltilmişti.

Merkez Bankası yetkilileri, ekonomik büyümeyle ev satışlarının düştüğünü ve bunda, daha önceki faiz artırımlarının etkili olduğunu kaydetti. Merkez Bankası’nın faiz oranlarını yükseltme politikasında yaptığı değişiklik, kalıcı mı yoksa geçici mi? Banka faizleri artırma politikasına yeniden dönebilir mi? Uzmanlar bu soruya farklı yanıt veriyor. Teksas Merkez Bankası’nın eski başkanlarından Bob McTeer, iki yıldır devam eden sıkı para politikasının artık geride kaldığına inanıyor. McTeer merkez bankasının artan petrol fiyatının yaratacağı enflasyonist etkiyi, yüksek faiz oranlarıyla değiştiremeyeceği sonucuna vardığı görüşünde:

"Petrol fiyatının yükselmesini, yüksek faiz oranlarıyla önleyemezsiniz. Merkez Bankası petrol fiyatının yarattığı enflasyonist etkiyi siğneye çekmeye karar verdi. Yüksek petrol fiyatı yapacağı etkiyi zaten yaptı. Para politikasını daha sıkı hale getirerek petrol fiyatını düşüremezsiniz. Eğer sıkı para politikasına devam ederseniz, ekonomik büyümeyi engellersiniz."

Amerikan Merkez Bankası’nın artık faizleri yükseltme politikasına son verdiğini kabul etmeyen görüşler de var. Vanguard Securities adlı şirketin bono piyasalarından sorumlu yetkilisi Ken Volpert Merkez Bankası’nın Eylül, Ekim ve Kasım toplantılarında faizleri artırabileceğini düşünüyor:

"Diğer ülkelerin merkez bankaları faizleri artırmaya devam ediyor. Bu durum bizim bono piyasalarımızı etkileyebilir ve Amerikan piyasalarına, dışardan sermaye akışını durdurabilir. Buna ek olarak da, tabi, ham madde fiyatları ile petrol fiyatındaki artışın, temel enflasyon oranını ne yönde etkileyeceği meselesi de var. Bunu henüz bilmiyoruz."

Merkez Bankası dünkü toplantısında, bir miktar enflasyon riskinin bulunduğunu hatırlatarak, faizleri yeniden arttırmaya ihtiyaç olabileceğine işaret etti. Amerikan Merkez Bankası artan enerji fiyatlarının, enflasyonu körüklemesinden kaygı duyuyor.

XS
SM
MD
LG