Erişilebilirlik

Suriye, Lübnan Sınırında Denetimi Arttıracak


Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, Suriye’nin Hizbullah’a silah sevkini önlemek için sınır güvenliğini arttırmayı kabul ettiğini açıkladı.

Annan bu açıklamayı, Şam’da Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’la görüşmesinden sonra yaptı. Annan, Esad’ın BM kararının uygulanması için gerekli her önlemi alacağı sözü verdiğini söyledi.

BM kararı, bölge ülkelerini Lübnan’a, Beyrut hükümetinin izni olmadan her türlü silah sevkini önlemeye çağırıyor.

BM Genel Sekreteri, Suriye devlet başkanın kaçırılan iki İsrailli askerin bırakılması çabalarını desteklediğini de söyledi. Annan, buna karşılık Şam hükümetinin de İsrail’de tutuklu Suriyelilerin bırakılmasını istediğini belirtti.

Öte yandan İspanya, Lübnan’da görev yapacak uluslararası barış gücüne 1100 asker göndereceğini açıkladı.

Annan'ın temaslarıyla ilgili ayrıntıları Kudüs muhabirimiz Elif Ural bildirdi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’ın Ortadoğu turu devam ediyor. Son olarak Suriye’de Beşar Esad ile bir araya gelen Annan’ın temasları İsrail basınında da geniş yer buluyor. Lübnan ve İsrail’in ardından Ürdün’e geçen Annan son olarak Suriye’deydi. Annan’in İran’a uğrayıp uğramayacağı henüz belli değil. BM Genel Sekreteri 5 Eylül’de Türkiye’de olacak.

Lübnan’da kaçırılan İsrail askerlerinin serbest bırakılması çağrısı yapan Annan, İsrail’de de Lübnan’a uygulanan ambargonun hemen kaldırılması çağrısında bulunmuştu.

Annan ayrıca İsrail ordusunun Lübnan’da misket bombası kullanmasını da kınayarak, ordudan bu bombaların nerelerde kullanıldığına dair bilgileri bir an evvel BM’ye vermelerini istemişti.

Ürdün Kralı Abdullah ile görüşmesinde barışa destek isteyen Annan, Suriye devlet başkanı Beşar Esad’dan da Lübnan-Suriye sınırından Hizbullah’a silah geçişinin engellenmesini talep etti. Annan Esad’dan ayrıca İsrail askerlerinin bırakılmaları için ağırlığını kullanmasını istedi. Esad ise Suriye’nin Lübnan sınırındaki devriyelerini arttıracağının sözünü vererek Lübnan ordusu ile işbirliği içinde olacağının sözünü verdi.

BM’nin 1701 sayılı kararının 15. maddesine bağlı kalacağını ifade eden Beşar Esad BM Genel Sekreteri ile yaptığı görüşmede İsrail’de tutuklu olan Suriyeli mahkumların serbest bırakılmalarını talep etti. Lübnan savaşı sonrasında yapılan ateşkes Suriye tarafından desteklenmekte ancak Suriye İsrail’in Lübnan’dan biran evvel çekilmesini istiyor.

Öte yandan İsrail Lübnan’a gelecek olan uluslararası gücün bir kısmının Suriye-Lübnan sınırına da konuşlandırması için bastırıyor. İsrail’in tezi Suriye’den Hizbullah’a silah geçişinin yapılıyor olması. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ise böylesi bir kararı kabul etmeyeceklerini her defasında ifade ediyor.

XS
SM
MD
LG