Erişilebilirlik

Gizli CIA Cezaevleri Doğrulandı


Başkan Bush, Merkezi İstihbarat Örgütü CIA’nin, dış ülkelerdeki gizli yerlerde terörizm zanlılarını sorguya çektiğini gizli doğruladı ve buralarda tutulan kişilerden 14'ünün, Küba'daki Guantanamo hapisanesine nakledildiğini açıkladı. Bush bu kişilerin, Amerikan Savunma Bakanlığı’na teslim edildiğini ve savaş esiri muamelesi göreceklerini bildirdi.

Başkan Bush’un açıklamasıyla CIA’nin gizli cezaevleri iddiası ilk kez doğrulanmış oluyor. Bush’un Beyaz Saray’da biraz önce yaptığı açıklamada, bu özel tutukevlerinde dünyanın en tehlikeli birkaç teröristinin tutulduğunu söyledi.

Bu kişilerden, Guantanamo'ya nakledilenler arasında El Kaide’nin üst düzey sorumlularından Halild Şeyh Muhammed ve Remzi Binalşibh’in de bulunduğu belirtiliyor. Bu kişiler 11 Eylül saldırılarıyla doğrudan bağlantılı tutuluyor.

Savunma Bakanlığı Sözcüsü Bryan Whitman, bu kişilerin sorgulamasına Guantanamo'da devam edileceğini ancak bu sorgulamanın kesin olarak kendilerine kötü muamele yapılmasını yasaklayan kurallar çerçevesinde sorgulanacağını söyledi.

Tutukluların savaş suçlusu muamelesi görmesi, kendilerine insanca davranılmasını öngören Cenevre Sözleşmeleri’nden yararlanmalarını da sağlıyor.

XS
SM
MD
LG