Erişilebilirlik

Almanya Dışişleri Bakanı Türkiye'de


Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, iki günlük bir ziyaret için Türkiye’ye gitti. Ziyareti sırasında Steinmeier ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, kültürler arası diyaloğun desteklenmesi için bir girişim başlatacak.

Önümüzdeki haftalarda Almanya’dan Türkiye’ye önemli ziyaretçi trafiği yaşanacak.

Federal Alman Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün davetlisi olarak kültürler arası diyalog konusunda Türkiye ile yapılacak işbirliği çerçevesinde Istanbul’a giderken, 5 Ekim’de Başbakan Angela Merkel Türkiye’ye ilk resmi ziyaretini gerçekleştirecek.

Steimeier’in Gül’le buluşması iki bakanın daha önce karikatür krizi sırasında Hürriyet ve Bild Gazeteleri’nde aynı anda yayınlanan ortak açıklamalarının devamı niteliğini taşıyor. Steimeier ve Gül, 11 Şubat’da yaptıkları ortak açıklamada, karşılıklı saygının ve kültürel anlayışın önemine parmak basmış, Türkiye’nin kültürler arası diyalogda örnek teşkil edebilecek konumunu ifade etmişlerdi.

Stienmeier’in, Almanya’dan bilimcilerin, tanınmış oyuncu ve şarkıcıların ve politikacıların da katılacağı İstanbul gezisi kapsamında,’Kültürlerarasi Diyalog’ toplantısı gerçekleşecek ve ardından Türk ve Alman Dışişleri bakanları, ortak projelerini açıklayacak. Projenin ismi Nazi Almanyası’ndan kaçarak 1935’de Türkiye’ye sığınan, 10 yıla yakın Ankara’da çalışan ve Alman Sosyal Demokrat Partisi’nin eski liderlerinden, savaş sonrası Berlin’in ilk Belediye Başkanı Ernst Reuter’in adını taşıyor.

Steinmeier ziyaret öncesinde yaptığı açıklamada, "Suikastçılara karşı diyalog toplantılarının yeterli olmayacağı kesin. Ancak somut işbirliğinin uzun vadede teröre karşı mücadelede önemli katkılar sağlayacağını da unutmamak gerekiyor" dedi. Söz konusu projede Avrupa kurumlarına tam entegre olan ve Avrupa’nın değerlerini paylaşan bir Türkiye’nin, farklı kültürler ve dinlerin bir arada yaşayabileceğini kanıtlayacağı vurgulanacak.

Proje kapsamında kısa vadede Alman ve Türk medyaları arasındaki işbirliğinin ve gençler arasındaki değişimin yoğunlaştırılması hedefleniyor, Türkiye'de bir Alman-Türk Üniversitesi'nin açılması planlanıyor.

XS
SM
MD
LG