Erişilebilirlik

Şam'daki ABD Büyükelçiliği'ne Saldırı


Amerika’nın Şam Büyükelçiliğini hedef alan bombalı saldırı Suriye polisi tarafından önlendi.

İçi bomba dolu bir aracı bina önünde patlatmaya çalışan teröristlerden üçünün öldürüldüğü, birinin yaralı olarak ele geçirildiği açıklandı.

Suriye İçişleri Bakanlığı, saldırıyı “terörist eylem” olarak niteledi Büyükelçilik'deki tüm personelin güvende olduğunu bildirdi. Ancak bina önündeki silahlı çatışmada Suriyeli bir polis ölürken aralarında Çinli bir diplomatın da bulunduğu 11 sivil yaralandı.

Suriye İçişleri Bakanı, teröristlerin, saldırıda, içi bomba dolu iki otomobil kullandığını ve araçlardan birinin infilak ettiğini söyledi. Bakan Basim Abdül Mecit, patlamayan aracın bomba uzmanları tarafından incelenmekte olduğunu bildirdi.

Olayı Amerikan Büyükelçiliğini hedef alan bir terör eylemi olarak niteleyen Bakan; teröristlerden üçünün öldürüldüğünü ve yaralı ele geçirilen dördüncü kişinin sorgusunun devam ettiğini açıkladı. İçişleri Bakanı Abdül Mecit, saldırının arkasında kimin bulunduğu ve amacının henüz bilinmediğini de sözlerine ekledi.

Suriye televizyonu, olaydan hemen sonra Büyükelçilik binası önünde çekilmiş resimler gösterdi. Resimlerde kaldırımın kana bulanmış olduğu ve patlamayan aracın içinde benzin bidonlarına bağlı çok miktarda patlayıcı madde bulunduğu görüldü. Devlet televizyonu çatışmada bir polisin öldüğünü de duyurdu.

Amerikan Büyükelçiliği günde 24 saat süreyle 30 Suriyeli polis tarafından korunuyor.
Görgü tanıklarına göre büyükelçiliğe otomobille giden teröristler duvarlara el bombaları attı, kapıdaki polislere uzun namlulu silahlarla ateş açtı. Polislerin dini sloganlar atan teröristlere ateşle karşılık verdiği öğrenildi.

Suriye'nin Washington Büyükelçisi İmad Mustafa olaydan El Kaide'yle bağlantılı Cund el Şam adlı bir grubun sorumlu olabileceğini söyledi. Büyükelçi Mustafa CNN televizyonun verdiği demeçte, son yıllarda Suriye'yi hedef alan bir çok saldırının sorumluluğunu bu grubun üstlendiğine dikkat çekti.

Amerika Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice ölen polisin ailesine başsağlığı diledi ve Suriye’ye teşekkür etti. Kanada’da bulunan Rice, Nova Scotia’da yaptığı açıklamada, Şam hükümetinin Amerikan büyükelçiliği personelinin güvenliğini sağlamak için büyük çaba harcadığını ve Washington’un bundan büyük memnuniyet duyduğunu belirtti. Bakan, “saldırıdan kimin sorumlu olduğunu söylemek için henüz erken ama bulmak için elimizden geleni yapıyoruz”dedi.

El Kaide’nin ikinci lideri Ayman el Zevahiri, dün, örgütün İsrail ve Körfez ülkelerini de hedef alacağını açıklamıştı. Zevahiri, yeni yayınlanan video mesajında, Batının Irak ve Afganistan’da savaşı zaten kaybettiğini ileri sürüyor ve İsrail’le Körfez ülkelerinde yapılacak eylemlerden korkması gerektiğini vurguluyordu.

Suriye polisi olaydan sonra, Şam'daki diğer büyükelçiliklerin de bulunduğu Rawda semtini kordon altına aldı.

XS
SM
MD
LG