Erişilebilirlik

Biden'dan Irak Değerlendirmesi


Senato Dışişleri Komisyonu’nun kıdemli Demokrat üyelerinden Joseph Biden, Irak’ta çeşitli mezheplerden milislerin sayısının giderek arttığını söyledi. Senatör Biden, ancak şiddet döngüsünü kıracak ve çokuluslu gücün ülkeden çekilmesine olanak tanıyacak bir plan bulunduğunu söyledi.

Senatör Biden, sık sık Bush Yönetimi’nin Irak politikalarını eleştiriyor. Irak’taki incelemelerini tamamlayıp Amerika’ya dönen Senatör Biden, Şii ve Sünni milisler arasındaki şiddet olaylarının sayısının, direnişçiler ve yabancı teröristlerin saldırılarını geçtiğini söyledi.

Senatör Biden, şiddetin ana unsurunun mezhep çatışmalarına katılan milisler olduğunu belirtti. Gençlerin işsiz olduğunu belirten Biden, milislerin onlara düzenli maaş ve silah vermeleri yüzünden saldırıların durdurulamadığını bildirdi.

Yıl başında senatör Joseph Biden, Irak’ın Kürtler, Şiiler ve Sünniler arasında üçe bölünmesini öngören bir plan sunmuştu. Plan, Bağdat’taki merkezi hükümetin, sınır güvenliği ve petrol gelirlerinin paylaşımı gibi ortak çıkarlardan sorumlu olmasını öngörüyor. Biden, Amerikan kuvvetlerinin Irak’tan geri çekilmeye başlamasını ve 2007 yılı sonunda askerlerin büyük bölümünün Amerika’ya dönmesini istiyor.

Beyaz Saray, Irak halkının desteklemediği bir plan olduğu gerekçesiyle Biden’ın planını reddediyor. Bush Yönetimi, Irak halkını kaderine terk edemeyeceğini de tekrarlıyor. Senatör Biden ise, Irak’ın federal bölgelere bölünmesinin şiddeti azaltacağını, ülkenin bütünlüğünü koruyacağını ve barışı sağlayacağını savunuyor.

Biden, “İşlerin kötüye gittiği düşünülürse, bölgesel bir savaşa dönüşebilecek bir iç savaş çıkabilir ve Orta Doğu’nun merkezinde aşırı uçlara uygun bir ortam yaratılmış olur” diyor. Senatör, planın, Amerikan askerlerinin ülkeye dönmesini, güvenliğin sağlanmasını ve Irak’ın bütünlüğünün korunmasını sağlayacağını vurguluyor.

Senatör Biden, Irak hükümetinin güvenliği sağlayamaması ve ülkeyi yönetememesi durumunda bir gün Irak ordusunun yönetimi üstlenmesinin de sözkonusu olabileceğini söyledi. Senatör Biden ayrıca, Irak’a gönderilen yeniden yapılandırma yardımının arttırılmasını, istihdam yaratılmasını ve halkın yaşam koşullarının iyileştirilmesini de istiyor.

XS
SM
MD
LG