Erişilebilirlik

Türkiye'den Fransa'ya 'Soykırım' Uyarısı


Türkiye’de gözler 12 Ekim’de Ermeni soykırımı iddialarını sorgulayanlara hapis ve para cezasını öngören yasa tasarısını oylamaya hazırlanan Fransa’ya çevrildi. Ankara Paris’e “Tasarı kabul edilirse bizi kaybedersiniz” uyarısında bulundu.

Türkiye’nin bu hafta içersindeki en önemli gündem maddesini Fransa Ulusal Meclisi’nin oylamaya hazırlandığı ve sözde Ermeni soykırımını sorgulayanlara hapis ve para cezası öngören yasa tasarısı oluşturuyor. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül Fransız muhataplarına sözkonusu yasanın kabul edilmesi halinde iki ülke ilişkilerinin onarılmaz derecede darbe alacağı mesajını verdi. Hafta sonunda Fransız yatırımcılar ile bir araya gelen Başbakan Erdoğan “Biz bunu hasmane tavır olarak kabul ederiz” görüşünü aktardı ve hemen ardından basın aracılığıyla Fransız Ulusal Meclisi’ne dönük sert açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, Fransa’daki tasarı için “Çirkin bir gelişme” dedi ve bunun “kendilerini derinden yaralayarak üzdüğünü” söyledi. Başbakan, devletler arasındaki samimi ilişkilerin “bu tür çirkinliklere” kurban edilmemesi gerektiğini vurgularken Fransa’ya “Sana ne, sen işine bak” diye seslendi. . Başbakan ifade özgürlüğünün önemine işaret etti ve böyle bir tasarı ile konunun özgürce tarihçiler, siyaset bilimciler ve hukukçular tarafından araştırılmayacağını vurguladı. Erdoğan tasarının kabulü halinde Türkiye’nin “Çok enteresan şeyler” yapabileceğini söylerken “Ayın 12'sindeki gelişmeleri yakından, izleyeceğiz. Onlara ‘Bu yol yanlış yol’ dedik” diye konuştu.

Erdoğan’ın bu açıklamalarını Dışişleri Bakanı Gül’ün sert tepkisi izledi. Bakan Gül “Biz bunu kesinlikle hazmedemeyiz. Fransa Türkiye’yi kaybeder” uyarısında bulundu. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt Gül’ün bu açıklamalarına katıldığını duyurdu ve Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı da “Fransız siyasetçilerin tavrını ayıpladığımızı belirtmek istiyorum” açıklamasını yaptı.

Türkiye’den yapılan bu açıklamaların Fransa’daki oylamayı nasıl etkileyeceği merakla beklenirken Türkiye Büyük Millet Meclisi Adalet Komisyonu’nda Fransa’nın Cezayir’de soykırım yaptığının inkarına ceza verilmesini öngören üç ayrı yasa teklifi Çarşamba günü görüşülecek.

Ankara Dış Politika Gündemi Yoğun Haftaya Giriyor

Hafta içinde Amerika’nın PKK ile mücadele Özel Temsilcisi emekli general Joseph Ralston’un Ankara’ya gelmesi beklenirken Türkiye ayrıca Afganistan Dışişleri Bakanı Doktor Rengin Dadfar Spanta ile Avrupa Sosyalist Partisi Türkiye Üst Düzey Danışma Grubu üyesi parlamenterleri ağırlayacak. Avrupa Sosyalist Partisi heyetinde Yunanistan'ın eski Dışişleri Bakanı PASOK lideri George Papandreou ve Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grubu Başkanı Paavo Lipponen gibi isimler bulunuyor. Lipponen, hafta sonunda yaptığı açıklamada Türkiye’nin, Avrupa Birliği’nin aday ülkesi olduğunu belirtti ve “Bundan sonra geriye dönüş yok” dedi. Ermeni soykırımı iddialarının, Türkiye’nin, birliğe tam üyeliğinin önünde bir engel teşkil etmeyeceğini de vurgulayan Lipponen fikir özgürlüğü konusunda Türkiye’nin daha fazla adım atması gerektiğine işaret etti.

XS
SM
MD
LG