Erişilebilirlik

Ermeni Tasarısına Tepkiler Artıyor


Fransız parlamentosunda kabul edilmesine kesin gözüyle bakılan ve Ermeni soykırımı iddialarını sorgulayanlara hapis ve para cezası verilmesini öngören yasa tasarısına tepkiler artıyor.

Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Avrupa Birliği’nin düşünce özgürlüğü konusunda Türkiye’den taleplerde bulunurken birliğin önemli ülkelerinden Fransa'nın düşünce özgürlüğünü kısıtlayan bir adım atmaya kalkışmasının Avrupa Birliği’nin temel değerleri ile çeliştiğini söyledi. Çiçek beklentilerinin Avrupa Birliği’nin bireysel açıklamalar ile değil, kurumsal olarak bu gelişmelere karşı tavır alması olduğunu kaydetti. Hükümet Sözcüsü, Fransa'nın soykırım iddialarına ilişkin yasayı kabul etmesinin hem Avrupa Birliği hem de ikili ilişkilere büyük zarar vereceği uyarısında bulundu.

Bu arada Başbakanlık, Fransa İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasında yapılan telefon görüşmesine ilişkin açıklama yaptı. Sarkozy, Erdoğan’a Türk-Ermeni sınırının açılması, Türk Ceza Kanunu'nun 301’inci maddesinin kaldırılması ve Türkiye ile Ermenistan arasında tarihi konuyu araştırmak üzere ikili bir komisyon oluşturulmasını istediklerini belirterek, bunların kabul edilmesi halinde yasa teklifine karşı çıkabilecekleri mesajını vermişti.

Başbakanlık açıklamasında Erdoğan’ın öneriler konusunda Sarkozy’e , 301’inci maddenin bu konuyla hiçbir ilgisi bulunmadığını aktardığı ve “Yasa teklifi sebebiyle Fransa düşünce özgürlüğü konusunda Türkiye'ye söz söyleyecek konumda değil” dediği belirtildi.

Politikacı, gazeteci, öğretim üyeleri ve işadamları da ardı ardına yaptıkları açıklamalarla Fransa’ya tepki gösteriyor. Adalet ve Kalkınma Partisi Milletvekili ve Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Başkanı Yaşar Yakış, yasaların emrettiği bir yol ile 70 bin Ermeni işçisinin Türkiye’de kaçak olarak çalışmasına son verilebileceğini söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Şükrü Elekdağ bu öneriye destek verdi ve Erivan-İstanbul arasında yapılan uçak seferlerine kısıtlama getirilebileceğini söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, teklifin yasalaşmasının "Türk halkına karşı savaş ilanı" anlamına geleceğini ifade etti. Türkiye’de “Soykırım var” dediği için yargılanan Hrant Dink de Fransa’daki tasarıya “İfade özgürlüğü ile kimse oynamamalı” sözleriyle tepki gösterdi. Dink, açıklamalarında kendisinin “soykırım vardır” dediği için Türkiye’de yargılandığını hatırlattı ve Fransa'da birilerinin "soykırım yoktur" dedikleri için yargılanacak olmalarını kabul edemediğini vurguladı. Gazeteci Dink yasanın çıkması halinde Fransa’ya giderek bu yasayı ilk ihlal edenlerden biri olacağı sözlerini de ekledi.

Ekonomi çevrelerinden Fransız mallarına boykot çağrıları ise sürüyor.
XS
SM
MD
LG