Erişilebilirlik

Güvenlik Konseyi Kuzey Kore'yi Görüşüyor 


Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Kuzey Kore’nin nükleer denemesine verilecek karşılık konusunda Amerika’nın sunduğu önerileri görüşüyor.

Konsey, ilk açıklamasında denemeyi sert bir dile kınarken Amerika’nın BM büyükelçisi John Bolton, Kuzey Kore’ye “güçlü ve hızlı” bir yanıt verilmesi konusunda konsey üyelerinin görüşbirliği içinde olduğunu söyledi. Amerika’nın önerileri arasında Kuzey Kore’ye yük taşıyan tüm şileplerin savaş gemileri tarafından denetlenmesi de yeralıyor.

İngiltere, Kuzey Kore’ye Birleşmiş Milletler yasasının 7. maddesi uyarınca yanıt verilmesini istedi. Sözkonusu madde, ekonomik ve siyasi yaptırımların yanısıra askeri güce başvurulmasını da öngörüyor.

Kuzey Kore’nin Birleşmiş Milletler büyükelçisi ise Konseyin, ”kötü ve yararsız” karar tasarıları geçirmeyi bırakıp ülkesini kutlaması gerektiğini öne sürdü.

Güney Kore, yer sarsıntısına yolaçan patlamanın gücünün bir ton dinamite eşit olduğu görüşünde. Rus uzmanlar ise, patlamanın 15 bin ton dinamit, başka bir deyişle 1945 yılında Amerika’nın Hiroşima’ya attığı atom bombasının gücünde olduğunu tahmin ediyor.

Kuzey Kore, nükleer deneme yapacağını geçen hafta açıklamıştı. Amerika'yla birlikte bölge ülkelerinden Çin, Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'yi nükleer deneme yapmaması konusunda sert bir şekilde uyarmıştı. Çin, denemenin açıklanmasından sonra Pyongyang hükümetini çok sert bir dille kınadı, altılı görüşmelere geri dönmesini istedi.

Amerika ise Kuzey Kore'nin nükleer denemesini "kışkırtma" olarak niteledi. Beyaz Saray Sözcüsü Tony Snow, Amerika ve müttefiki ülkelerin durumu dikkatle izlediklerini ve hâlâ istihbarat topladıklarını bildirdi. Sözcü, Amerika'nın Kuzey Kore'ye karşı nasıl bir misillemede bulunacağını belirtmedi ve askeri müdahale ihtimaliyle ilgili soruları da yanıtsız bıraktı.

XS
SM
MD
LG