Erişilebilirlik

Çin: 'Kuzey Kore'ye Yaptırım Uygulanmalı'


Çin’in Birleşmiş Milletler büyükelçisi, nükleer deneme nedeniyle Kuzey Kore’ye “bazı yaptırımlar” uygulanması gerektiğini söyledi.

Wang Guangya, cezai önlemler de içeren “yapıcı, uygun ancak basiretli ” bir yaklaşımdan yana olduğunu açıkladı.

Amerika ve Japonya Güvenlik Konseyi'nden Kuzey Kore’ye karşı sert bir önlemler paketi çıkartmaya çalışıyor.

Bu önlemler arasında tam bir silah ambargosu, lüks mal ithalinin yasaklanması, Kuzey Kore’ye yük getirip götüren şileplerin savaş gemileri tarafından denetlenmesi ve mali yaptırımlar yeralıyor.

Amerika’nın BM Büyükelçisi John Bolton, önlemlerin Rusya ve Çin tarafından olumlu karşılandığını açıkladı. Fransa da kara tasarısının hızla kabul edileceğini umduğunu bildirdi.

Patlamanın Kaynağı Hala Anlaşılabilmiş Değil

Kuzey Kore, dün başarılı bir nükleer deneme gerçekleştirdiğini açıkladı. Ancak sismik cihazlar ve uydulardan elde edilen bilgiler, patlamanın nükleer bir bomba için oldukça küçük olduğunu gösteriyor. Denemenin ya başarısızlıkla sonuçlandığı ya da kısmen gerçekleştiği sanılıyor.

Bazı bilim adamları, toplanan bilgilere göre denemede, bir kiloton patlayıcı madde kullanıldığını söylüyor. Patlamanın çok daha büyük olduğu yolundaki Rusya kaynaklı ilk haberlerse kuşkuyla karşılandı.

Amerikalı istihbarat uzmanları, nükleer silah edinmek isteyen ülkelerin yaptığı daha önceki denemelerde, birkaç kiloton patlayıcı madde kullanıldığına işaret ediyor.

Bilim adamlarına göre Kuzey Kore yakınlarında hava ve su örnekleri toplayan radyasyon dedektörlerinden sağlanacak bilgiler için, birkaç gün daha beklemek gerekecek.

XS
SM
MD
LG