Erişilebilirlik

Irak'ta Şiddet ABD'yi Telaşlandırıyor


Ramazan gibi bayram da Irak’ta şiddeti durduramadı. Ekim, Amerikan askerleri için de en çok can kaybı kaydedilen ay oldu. Bu ay içinde ölen asker sayısı 90’ı geçti. Artan şiddet olayları Washington’da tepkiyle karşılandı.

Irak’ta şiddetin artması üzerine Başbakan Nuri el-Maliki’ye, ülkeyi iç savaşa götürenleri durdurması için Washington’da yeniden çağrılar yapıldı. İlk çağrı, Cumhuriyetçi Senatör John Warner’dan geldi:

"Maliki son 48 saat içinde Başkan Bush ve Savunma Bakanı Donald Rumsfeld tarafından yapılan çağrıları derhal dikkate almalı, terörde ısrar eden milisleri hemen şimdi durdurmalıdır."

Demokrat Senatör Joseph Biden da sabrının tükendiğini söyledi:

"Maliki’nin elinde, Amerikan askerlerinin Irak’ta süresiz jandarmalık yapacağını gösteren bir takvim yok. Derhal harekete geçmesi lazım."

Başkan Bush da Irak’ta artık ilerleme görmek istediğini vurguladı:

"Sabırlıyım ama sabrımın da sonu var. Gecikmelere karşı sabır gösteremem. Ancak terörü durdurmanın zorluklarını da biliyor ve Amerikan halkına Irak’ta herşeyi olduğu gibi bırakıp onları terketmeyeceğimizi bir kez daha söylüyorum."

Beyaz Saray Sözcüsü Tony Snow, yönetimin Irak stratejisinde büyük bir değişiklik yapacağı yolundaki haberleri yalanladı:

"Iraklılar ne istediğimizi biliyorlar. Güvenlik güçlerinde reform şart. Ancak durumun zorluğunu düşünerek, bu işin ne zaman tamamlanması gerektiğini gösteren bir takvim vermiyoruz. Iraklılarla birlikte çalışarak onları biran önce istikrarı sağlayacak duruma getirmek istiyoruz."

Birleşmiş Milletler’e göre, Irak’ta hergün bombalı saldırılar ve mezhep çatışmaları yüzünden günde enaz 100, ayda toplam 3 bin Iraklı ölüyor.

XS
SM
MD
LG