Erişilebilirlik

Almanya'daki Türkler ve Ecevit


Bülent Ecevit’in ölümü sayısız kez gittiği Almanya’da büyük üzüntü yarattı.

Bülent Ecevit ve Almanyalı Türkler arasındaki ilişkinin belki de özel olarak tanımlanması gerekiyor. Halen Almanya’da Ecevit’in resimlerinin asılı olduğu kahveler, onun sosyal demokrasi anlayışını kendi ideolojileri olarak algılayan dernekler ve lider olarak çok sayıda ‘hayranı’ var. 70li ve 80li yıllarda Cumhuriyet Halk Partisi’nin Türkiye dışındaki en güçlü örgütünün Almanya’da oluşan Halkçı Devrimci Birliği olması bu açıdan şaşırtmıyor.

Ecevit’in Almanya’daki Türkler arasında halen unutulmayan, özel yeri olan bir siyasetçi olmasının nedenlerinden biri de hem 1961 sonrasında Çalışma Bakanı olduğu dönemde hem de 1970li yıllarda Başbakanlığı zamanında buradaki Türk işçilerinin sorunlarıyla çok yakından ilgilenmesi ve bunlara sahip çıkması.

Almanya’daki çok sayıda dernek, çatı örgütü ve kuruluş bugün yayınladıkları mesajlarda Bülent Ecevit’in kaybından duydukları üzüntüyü dile getirdiler ve Ecevit’in Avrupa’daki Türk işçileri için yaptıklarını ön plana çıkardılar. Davetli olduğu toplantılar için 90lı yılların sonuna kadar sayısız kez Almanya’ya gelen Bülent Ecevit ülkeye tek resmi ziyaretini ise 1978 Mayıs’ında o zamanki Başbakan Helmut Schmidt’in konuğu olarak gerçekleştirmişti.

Cem Dalaman'ın Berlin'den geçtiği haberin ayrıntılarını ve Almanya'daki Türklerle yaptığı söyleşilerin ayrıntılarını yukarıdaki Windows Media bağlantısından dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG