Erişilebilirlik

17 Kasım Amerikan Basınından Özetler


New York Times Kosova’nın statüsündeki belirsizliğin bir an önce giderilmesi çağrısında bulunuyor. Yapılan yorumda şu görüşlere yer veriliyor.

"Kosova, bir devlet olmaya doğru giderken bile Birleşmiş Milletler, bölgedeki Sırp azınlığın haklarını korumak ve demokrasiyi desteklemek için önemli miktarda asker ve danışman bulundurmaya devam etmelidir. Belgrat, Kosova’nın bağımsızlığına daima karşı çıkacaktır. Sırpların bu tepkisini azaltmanın en iyi yolu, onlara Avrupa Birliği üyeliği sözü vermekten geçiyor. Ayrıca Sırbistan’ın Kosova’ya yönelik tavrının AB tarafından yakından izleneceği uyarısı da yapılmalıdır. Tabii, Kosovalılar da kendi içlerindeki Sırp azınlığa karşı tavırlarının aynı şekilde izleneceği konusunda uyarılmalıdır."

Boston Globe Lübnan’daki hükümet krizinden Suriye ve İran’ı sorumlu tutuyor. Gazete, Bush yönetimine de şu uyarıda bulunuyor:

"Irak savaşından bir çıkış yolu bulmak isteyen Amerikalı yöneticiler, İran ve Suriye ile bir uzlaşma sağlamaya çalışırken, Lübnan’ın bağımsızlığına verilen desteğin pazarlık konusu olmasına karşı da direnmelidirler. Eğer Lübnan’daki farklı gruplar bir kez daha iç savaşa veya bir yabancı ülkenin egemenliğine mahkum edilirse, bunun sorumlusu kendilerine ihanet eden dostları olacaktır. Bunun sonucunda yaşanacak olan parçalanma sürecinin yaratacağı gerginlik ise, bütün Ortadoğu fay hattının kırılmasını tetikleyecek bir sarsıntıya yol açacaktır."

Christian Science Monitor Vietnam Savaşından bu yana ilk kez bir Amerikan başkanının resmi olarak Vietnam’a gittiğini belirtiyor ve iki ülke arasındaki ilişkilerde gelinen noktayı değerlendiriyor:

"Bush’un ziyareti, eski düşmanlar arasındaki aşkı belgeleyecek bir nişan töreni olarak düşünülmüştü. Amerika, Vietnam’ı Çin’i denetim altında tutacak stratejik bir ortak olarak görüyor. Washington, Vietnam’a donanma gemileri ve generaller gönderiyor, ortak askeri tatbikatlardan bahsediyor. Ayrıca Vietnam, Amerikan sermayesi açısından ucuz işgücü anlamına geliyor. Vietnam da, Dünya Ticaret Örgütü üyeliği konusunda Amerika’nın desteğini alabilmek için dini cemaatler ve demokrasi yanlısı gruplara uyguladığı baskıyı azalttı. Serbest pazar politikası, Vietnam’da demokratik değerlerin gelişmesinde Amerika’nın silahlarından daha etkili oldu."

Washington Post Kongrede çoğunluğu ele geçiren Demokratların korumacı ekonomik anlayışlarını eleştiriyor. Gazete, korumacı politikaların Amerika’nın küresel ekonomideki liderliğini sarsacağı uyarısında bulunuyor.

"Amerika’nın öncülüğü sayesinde, 1945’ten bu yana dünya ticareti giderek daha da açık sistemi benimsedi. Bu, Amerika’nın en büyük başarılarından biriydi. Ancak, ticaretin artması eşitsizlikleri de beraberinde getirdiği için, Amerikalı seçmenlerin bundan kuşku duyması çok anlaşılır bir şey. Ancak Demokratlar bu kuşkuyu ortadan kaldırmak için Amerika’nın serbest ticaretin geliştirilmesindeki öncülüğünden vazgeçmek yerine, refah paylaşımını daha adil kılacak bir vergi ve bütçe politikası izlemelidir."

XS
SM
MD
LG