Erişilebilirlik

Erdoğan'dan Merkel'e AB Uyarısı


Avrupa Birliği’nde Türkiye ile müzakerelerin hangi koşullarda sürdürüleceğine ilişkin görüşmeler sürerken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’yi müzakere masasından kaldırmanın yanlış bir karar olacağını söyledi. Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel’ı arayarak “Kendisine atılabilecek yanlış ve vahim bir adımın nelere mal olabileceğini anlattığını” açıkladı. İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt ise, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile düzenlediği ortak basın toplantısında Türkiye’nin üyelik sürecinin devam ettirilmesi gerektiğine işaret etti.

Avrupa Birliği’ne üye ülkeler arasında, Türkiye ile müzakerelerin kaderini belirleyecek karara ilişkin pazarlıklar sürerken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin grup toplantısında Türkiye’nin tutumu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Erdoğan, önümüzdeki 10 günün kritik önem taşıdığını ifade etti ve Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliğinin küresel bir vizyonun parçası olduğunu kaydetti. Avrupa Birliği'ne, Türkiye'yi müzakere masasından uzaklaştırmaya çalışmanın yanlış bir karar olacağı uyarısında bulunan Başbakan sürecin üye ülkeler tarafından iç siyasete kurban edilemeyecek kadar önemli olduğunun altını çizdi. Başbakan Erdoğan, Almanya Başbakanı Merkel ile telefonda görüştüğünü açıkladı ve kendisine atılabilecek yanlış ve vahim bir adımın nelere mal olabileceğini anlattığını kaydetti. Avrupa Birliği’nin tarihi bir yanlışa gitmeyeceğini temenni ettiğini söyleyen Erdoğan bu sürecin Rum kesiminin ucuz oyunlarıyla rehin alınmasına izin verilmemesini istedi. Türk halkından da bir beklentisi olduğunu söyleyen Başbakan “Süreç duygusallıkla kararların verileceği bir süreç değil. Hissi davranamayız” dedi. Başbakan, Türkiye’nin kaybedeceği bir şey olmadığını söylerken “Kaybederse Avrupa Birliği kaybeder” diye konuştu.

Carl Bildt: 'Üyelik Süreci Devam Etmeli'

Öte yandan Ankara’yı ziyaret eden İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile görüştü. Görüşmenin ardından iki Bakan ortak basın toplantısı düzenledi. Bildt, çok önemli bir konunun altını çizmek istediğini söyleyerek “Ne olursa olsun Türkiye’nin müzakere süreci devam etmeli. Buna her iki taraf stratejik olarak bakmalı” diye konuştu. Önümüzdeki 10 günün çok yapıcı bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Bildt Kıbrıs’ta Birleşmiş Milletler çözüm sürecinin canlandırılması gerektiğini kaydetti. Bildt ayrıca Avrupa Birliği’nin Kıbrıs konusunda verdiği sözler konusunda da adım atılması gerektiğini vurguladı.

Gül ise Avrupa’da herkesin eninde sonunda olayı stratejik bakacağını düşündüğünü açıkladı ve Türkiye olarak yoğun bir diplomasi yürüttüklerini kaydetti. Bakan Gül Komisyon’un sunduğu önerilerin daha da ağırlaştırılacağını düşünmenin zor olduğunu vurguladı.

Bu arada Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı da Avrupa Birliği’ne tepki gösterdi. Sabancı Birliğin yanlış yaptığını söyledi ve Komisyonu’nun tavsiye kararının adalet ve insaf duygusunu büyük ölçüde yitirmiş olmanın izlerini taşıdığını ifade etti.

XS
SM
MD
LG