Erişilebilirlik

Annan: Kuzey Kıbrıs'a Tecrit Kaldırılsın


Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Kofi Annan, 31 Aralık'ta görevinden ayrılmadan önce yayımladığı son Kıbrıs raporunda, KKTC'ye uluslararası tecritin sona erdirilmesi ve Ada'da iki taraf arasında kapsamlı bir çözüm bulunması gereğine işaret etti.

Kofi Annan görevini Ban Ki-Moon’a teslim etmeye hazırlanırken, yayımladığı Kıbrıs raporuyla Genel Sekreterliği sırasında çözüm için çok uğraşıp da başarılı olamadığı bir konuyu son bir kez BM gündemine getirdi. Annan, 10 yıllık görev süresi içinde adadaki soruna kapsamlı çözüm bulamadığı için üzüntülü olduğunu söylerken, çözümsüzlükten iki tarafı sorumlu tuttu.

Annan raporunda, aynı zamanda 18 Mayıs ve 27 Kasım 2006 arasındaki 6 aylık dönemde Ada'da olanlar, BM Barış Gücü'nün (UNFICYP) bu dönemdeki faaliyetleri ile kendi gözlemlerini özetledi. Raporu BM Güvenlik Konseyi'ne de sunan Annan, Kıbrıs Özel Temsilcisi Michael Moller'in, Ada'da iki taraf arasında kapsamlı bir çözümün bulunmasına yönelik çabalarının sürdüğünü özellikle belirtti.

Genel Sekreter, raporunda "BM'nin 10 yıl süren çabalarına rağmen, kapsamlı bir çözüm üzerinde uzlaşmaya varılamadı" dedi. Görev süresi boyunca Kıbrıs sorunuyla ilgilendiğini anlatan Annan, raporunda "Siyasi süreçte devam eden tıkanıklık ve kaçırılan fırsatları düşününce üzülmekten kendimi alamıyorum" ifadesini kullandı.

Siyasi işlerden sorumlu yardımcısı İbrahim Gambari'nin, Temmuz ayı başında Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs'ta temaslarda bulunduğunu hatırlatan Annan, 8 Temmuz'da Talat, Papadopoulos ve Gambari'nin üçlü görüşmesi sonunda bir "ilkeler dizisi" üzerinde anlaşma sağlandığını vurguladı. Annan, iki liderin Ada'da çözümün bulunmasına yönelik taahhütlerini artık göstermek zorunda olduklarını vurgulayarak tarafların, "sözler ile davranışlar arasındaki farkın giderilmesine ve sorunun çözülmesi için müzakerelere başlamaya" yönelik olarak artık yalnızca niyet beyan etmeyi bırakarak harekete geçmeleri gerektiğini dile getirdi.

Annan, bu bağlamda tarafların ilk olarak 8 Temmuz anlaşmasını uygulamaya sokmaları gerektiğini vurguladı. Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik uluslararası çabaların da olduğunu belirten Annan, AB Dönem Başkanı Finlandiya'nın girişimine atıfta bulundu. Ada'daki durumun sakin olduğunu, Yeşil Hatta yönelik olarak ihlallerin büyük çapta olmadığını belirten Annan, "Ada'da kapsamlı bir çözüm olmadığı ve bu bağlamda BM Barış Gücü UNFICYP'nin iki taraf arasındaki ateşkesi koruma ve Ada'daki diğer konularda önemli rolü göz önüne alındığında" gücün görev süresinin 15 Haziran 2007 tarihine dek uzatılmasını istedi. Annan'ın raporunun ise önümüzdeki günlerde Güvenlik Konseyi'nde tartışılması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG