Erişilebilirlik

18 Aralık Amerikan Basınından Özetler


Christian Science Monitor gazetesi Filistin devlet başkanı Mahmud Abbas’ın erken seçim çağrısını, iç savaşı önlemeye yönelik bir girişim olarak değerlendiriyor. Konuyla ilgili haberde şu görüşlere yer veriliyor:

"Filistinliler, İsrail’e karşı altı yıldır süren isyanın ardından çıkacak bir iç savaşın felakete neden olacağını söylese de, Hamas’la El Fetih arasındaki gerginliğin daha da tırmanabileceğini biliyor. Abbas’ın Hamas’a “ya erken seçim ya da milli birlik hükümeti” önerisinde bulunduğunu hatırlatıyor ve iç savaşın bu seçeneklerle önlenebileceğini belirtiyor. Yapılan kamuoyu yoklamaları da halkın % 61’inin erken seçim önerisini desteklediğini gösteriyor. Hamas’lı başbakan İsmail Haniye ise, erken seçimi boykot edeceklerini açıkladı. Amerika ve İngiltere Abbas’ın önerisini müzakerelerin önünü açacak bir girişim olarak değerlendirirken, İsrail’den bir tepki gelmedi."

Los Angeles Times gazetesi görevi devretmeye hazırlanan Birleşmiş Millerler Genel Sekreteri Kofi Annan’ın farklı eleştiriler aldığını hatırlatıyor. Ancak gazete, Annan’ın özellikle insan hakları ve Birleşmiş Milletler’de reform konularındaki çalışmalarının unutulmayacağını yazıyor. Yazı, şöyle devam ediyor:

"2005 yılında, Annan yönetimindeki Birleşmiş Milletler, üye ülkelerin, tehlikede olanları korumak zorunda olduğu ilkesini kabul etti. Bu sorumluluğun pratikte nasıl uygulanacağını önümüzdeki yıllar gösterecek. Ancak Annan, değişen dünya koşullarında Birleşmiş Milletler’in rolünü belirleyen bir ilkeye imza atmış oldu. Eski Birleşmiş Milletler’in temel amacı yeni bir dünya savaşını önlemekti. Yeni Birleşmiş Milletler’in, en azından ilkesel düzeyde kabul edilen amacı ise yeni bir soykırımı önlemektir."

New York Times gazetesi kaçak işçilere karşı yapılan baskınlardan hareketle, göçmenlik reformunu yeniden gündeme taşıyor. Gazete, sistem değişmedikçe kaçak işçi sorununun da süreceğini vurguluyor. Yazı, devamla şöyle:

"Fabrika baskınları ve sınıra duvar örmek gibi kısmi çözümlerle, halen Amerika’da bulunan 12 milyon kaçak işçi sorunu çözülemez. Amerikan ekonomisi sadece sembolik düzeyde kalan bu baskınların daha da yoğunlaşmasını kaldıramaz. Bush ve Kongre bunu kabul etmese de, sistemin göstermelik önlemlerden daha fazlasına ihtiyacı var. Kapsamlı bir göçmenlik reformu, istikrarlı ve güvenilir bir iş gücü sağlayacağı için ekonomiye faydalı olacaktır. Güvenlik güçlerinin, dürüst işçileri rahat bırakarak, gerçek suçluların peşine düşmesini sağlayacağı için ulusal güvenlik açısından faydalıdır. Böyle bir reform, bütün zorluklarına rağmen sadece işlerini korumak isteyen göçmen işçiler için de faydalıdır."

Washington Post gazetesi sıtma, tüberküloz ve AIDS gibi hastalıklara karşı verilen mücadelede, güçlü kurumsal yapılara ihtiyaç olduğunu vurguluyor. Gazete, bu alandaki en önemli kurumlardan biri olan Küresel Fon’un yaşadığı sıkıntıları değerlendiriyor. Washington Post’taki yazı şöyle:

"Fonun liderlik sorunu çözülmedikçe ve yeni gelecek başkan bağış yapanlarla bu bağışları alanlar arasında doğru bir denge kurmadıkça, Fonun gelirleri de belirsizliğe düşecektir. Küresel Fon, son beş yıl içinde 136 ülkeye üç milyar doların üstünde bir yardım yaptı. Ancak Fonun daha da büyümesi ve bu üç hastalıkla mücadele için gereken yıllık 8 milyar doların yarısından fazlasını karşılayabilmesi gerekiyor. Bu sağlanmadan, bırakın yeni araştırmalar yapmayı, mevcut tıbbi cihazların gönderilmesi bile mümkün olmayacaktır."

XS
SM
MD
LG