Erişilebilirlik

Bush: 'Şiddet Sona Ermeyecek'


Başkan George Bush, Saddam Hüseyin'in idam edilmesinin Irak için önemli bir dönüm noktası olduğunu ancak ülkede şiddet olaylarını sona erdirmeyeceğini söyledi.

Irak'ta ilerleme sağlamak için yeni bir yol çizmeye hazırlandığını belirten Bush, devrik devlet başkanının idam edilmesinin Irak halkı ve Amerikan askerleri için zor geçen bir yılın sonuna rastladığını belirtti.

Noel ve yılbaşı tatilini geçirdiği Teksas'taki çiftliğinden bir yazılı açıklama yapan Bush eski diktatörün işlediği suçlar konusunda adaletin yerini bulmasının Irak'ın kendi kendini yöneten, kendi kendine yeterli ve kendini savunabilen bir demokrasi olma çabası açısından önemli bir dönüm noktası oluşturduğunu ancak ülkede şiddet olaylarını sona erdirmeyeceğini belirtti.

Başkan, Saddam Hüseyin'in cezasının infaz edilmesinin Amerikan halkına Irak'ta eski diktatörün işbaşından uzaklaştırılmasından buyana sağlanan ilerlemeyi hatırlatması gerektiğini söyledi. Bush bu ilerlemenin Amerikan ordusunun hizmet anlayışı ve fedakarlıkları sayesinde mümkün olduğunu da belirtti.

Aralık ayı, Amerikan askerleri açısından son iki yılın en ölümcül ayı oldu. Irak'ta ölen Amerikan askerlerinin sayısı 3,000'e yaklaşmış bulunuyor. Başkan Bush açıklamasında Irak'ta hala yapılması gereken zor tercihler ve fedakarlıkların sözkonusu olduğunu ancak Amerikan halkının güvenliği açısından Irak'taki genç demokrasinin güçlenmesi için Amerikan desteğinin devam etmesi gerektiğini belirtti.

Ancak Amerikan halkının üçte ikisi Irak'ta istikrarlı ve demokratik bir yönetimin hiçbir zaman kurulamayacağına inanıyor. Bu ayın başlarında Associated Press ajansı tarafından yapılan araştırma da Amerikalıların yüzde 70'inin, Başkan Bush'un Irak savaşını yürütme biçimini desteklemediğini gösteriyor.

Başkan Bush'un açıklamaya hazırlandığı yeni Irak politikası çerçevesinde Bağdat'ta güvenliği sağlayabilmek için Amerikan askerlerinin sayısını geçici olarak arttırmayı önermesi bekleniyor.

Başkanın bugünkü haftalık radyo konuşmasına Demokrat Parti adına cevap veren Temsilciler Meclisi üyesi Jerry McNerney, bunun büyük bir hata olacağını, böyle bir karar alırsa Başkan Bush'un, başarısız olduğu kanıtlanmış olan bir mantığı devam ettirmiş olacağını söyledi. McNerney, Irak halkının, kendi ülkesinin güvenliği konusunda sorumluluğu üstlenmesi gerektiğini belirtti.

XS
SM
MD
LG